Кратка практика за 1-ва чакра + съвети за ежедневието

19 март 2019
14019
Ако темата за чакрите е нова за теб, виж първо тази публикация + тест за определяне на активността им

В случай, че имаш нужда да регулираш функцията на 1-ва чакра (Муладхара), не се тревожи! Има множество достъпни подходи, чрез които да въздействаш върху този енергиен център. Започни с кратката практика в горното видео. И продължи с някое (или няколко) от следващите средства, които можеш да интегрираш в ежедневието си. 

Разходи се на бос крак навън
Пролетта вече се усеща и сега е прекрасен момент да се разходиш на бос крак по първата зелена трева! Елементът на 1-ва чакра е Земя, а краката са нашата физическа връзка с нея. Самият допир със земната повърхност има свойството да регулира енергията в тялото ти. Ако имаш енергиен излишък, Земята ще го поеме, а ако имаш недостиг - тогава ти ще поемеш от нея. Това регулиране на енергията в тялото е много важно за общото здравословно състояние на човека. Но понеже подметките на обувките са изолатор, на практика прекарваш по-голямата част от времето без пряк контакт със земната повърхност. И когато отидеш на море, например, се връщаш супер зареден/а и отпочинал/а не само защото си мързелувал/а на плажа, а и защото си ходил/а на бос крак междувременно. Разходката на бос крак е нещо, което можеш да правиш много повече от веднъж годишно. Дори в обедната почивка, в най-близката градинка до офиса. Достатъчно е да свалиш обувките си и да стъпиш на тревата. 

Носи кристали
Друго чудесно практично средство и дар от Земята са минералите. От тях излизат не само красиви бижута, но и чудесни помошници в работата с чакрите. От кирлиановата фотография е известно, че земните кристали имат аура, т.е. собствено енергийно излъчване. Когато носиш кристал върху себе си или дори в джоба си, ти прибавяш неговата аура към твоята. И така влизаш в енергиен обмен с него. Добрата новина е, че върху кристалите можеш да "записваш" информация, подобно на записването върху флашка. Но ако за флашката е нужен компютър, то за кристала е достатъчно да го държиш в ръцете си. Преди да го използваш, не пропускай да го пречистиш. Най-бързо и лесно можеш да направиш това чрез намерение, като мислено му наредиш да се освободи от всички предишни въздействия, които е поел по пътя си. А след това му задай задача - кажи му мислено или на глас за какво желаеш да ти помага. Знам, че звучи шантаво. Но действа! :) Опитай и ти. За да подхраниш 1-ва чакра, добре е да си набавиш кристал с червен цвят, като хематит или рубин. 

Използвай ароматерапия
Ветивер, кориандър, пачули или черен пипер - това са част от етеричните масла, с които да въздействаш върху Муладхара. В офиса можеш да си правиш инхалации, като директно вдишваш маслото от шишенцето. А вкъщи можеш да го накапеш в аромалампа, която да зареди въздуха в цялата ти стая. За максимален ефект, използвай електрически дифузер, който изпарява маслото без да го нагрява. Макар че са по-достъпни, керамичните лампи със свещичка затоплят прекомерно маслото и променят химическата му структура, намалявайки лечебните му свойства. Използвай само натурални етерични масла с високо качество! Стой далеч от синтетичните (обикновено са доста по-евтини), които не само нямат лечебно въздействие, но и имат нежелани странични ефекти!

И още нещо любопитно - пачули е маслото на материалното благополучие, което буквално мирише на пари! Освен да го вдишваш, можеш да капнеш малко от него в портфейла си, за да се настроиш на вълната на финасовото изобилие, което е под управлението на 1-ва чакра. ;) Висококачествено натурално етерично масло от пачули можеш да намериш ТУК, както и да прочетеш повече за свойствата му.

Направи си чай
Силата на лечебните растения е позната от векове на човечеството. И един от най-лесните начини, за да използваш билките, това са чайовете. Препоръчвам ти готовият билков микс в чая Муладхара от серията "Чакра Фитолек", който е разработен от специалист по холистична медицина (д-р Мариян Иванов) и е специално създаден за баланс на 1-ва чакра. Билките в състава на чая Муладхара имат благотворен ефект върху работата на отделителната система и подобряват детоксикацията на организма. Освен това, голяма част от растенията са с червен цвят, за да въздействат върху фините аспекти на чакрата, свързани с усещането за сигурност, спокойствие и жизненост. Можеш да откриеш чая ТУК!

Обличай се в червено 
Цветовете представляват светлина с определа дължина и честота на вълната, която възприемаш чрез очите си. А както вече знаеш, червеното е цветът на 1-ва чакра. За да балансираш нейната функция, прибави този цвят в облеклото си. И дори в интериора около себе си. 

Повече за чакрите и как функционира в цялост енергийната система на човека можеш да научиш от книгата ми "Излекувай чакрите си". В нея ще се запознаеш подробно с чакрите, за да разбереш как да работиш с тях в ежедневието си – както чрез йога, така и с помощта на цяла палитра от холистични подходи, като ароматерапия, кристалотерапия, звуколечение и още! 

Беше ли ти полезна тази информация? За да получаваш бъдещите публикации от блога на своята поща, запиши се за електронния бюлетин на Home Yoga

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 0

profile photo