Кратка практика за 1-ва чакра + съвети за ежедневието

19 март 2019
3583
Ако темата за чакрите е нова за теб, виж първо тази публикация + тест за определяне на активността им

В случай, че имаш нужда да регулираш функцията на 1-ва чакра (Муладхара), не се тревожи! Има множество достъпни подходи, чрез които да въздействаш върху този енергиен център. Започни с кратката практика в горното видео. И продължи с някое (или няколко) от следващите средства, които можеш да интегрираш в ежедневието си. 

Разходи се на бос крак навън
Пролетта вече се усеща и сега е прекрасен момент да се разходиш на бос крак по първата зелена трева! Елементът на 1-ва чакра е Земя, а краката са нашата физическа връзка с нея. Самият допир със земната повърхност има свойството да регулира енергията в тялото ти. Ако имаш енергиен излишък, Земята ще го поеме, а ако имаш недостиг - тогава ти ще поемеш от нея. Това регулиране на енергията в тялото е много важно за общото здравословно състояние на човека. Но понеже подметките на обувките са изолатор, на практика прекарваш по-голямата част от времето без пряк контакт със земната повърхност. И когато отидеш на море, например, се връщаш супер зареден/а и отпочинал/а не само защото си мързелувал/а на плажа, а и защото си ходил/а на бос крак междувременно. Разходката на бос крак е нещо, което можеш да правиш много повече от веднъж годишно. Дори в обедната почивка, в най-близката градинка до офиса. Достатъчно е да свалиш обувките си и да стъпиш на тревата. 

Носи кристали
Друго чудесно практично средство и дар от Земята са минералите. От тях излизат не само красиви бижута, но и чудесни помошници в работата с чакрите. От кирлиановата фотография е известно, че земните кристали имат аура, т.е. собствено енергийно излъчване. Когато носиш кристал върху себе си или дори в джоба си, ти прибавяш неговата аура към твоята. И така влизаш в енергиен обмен с него. Добрата новина е, че върху кристалите можеш да "записваш" информация, подобно на записването върху флашка. Но ако за флашката е нужен компютър, то за кристала е достатъчно да го държиш в ръцете си. Преди да го използваш, не пропускай да го пречистиш. Най-бързо и лесно можеш да направиш това чрез намерение, като мислено му наредиш да се освободи от всички предишни въздействия, които е поел по пътя си. А след това му задай задача - кажи му мислено или на глас за какво желаеш да ти помага. Знам, че звучи шантаво. Но действа! :) Опитай и ти. За да подхраниш 1-ва чакра, добре е да си набавиш кристал с червен цвят, като хематит или рубин. 

Използвай ароматерапия
Ветивер, кориандър, пачули или черен пипер - това са част от етеричните масла, с които да въздействаш върху Муладхара. В офиса можеш да си правиш инхалации, като директно вдишваш маслото от шишенцето. А вкъщи можеш да го накапеш в аромалампа, която да зареди въздуха в цялата ти стая. За максимален ефект, използвай електрически дифузер, който изпарява маслото без да го нагрява. Макар че са по-достъпни, керамичните лампи със свещичка затоплят прекомерно маслото и променят химическата му структура, намалявайки лечебните му свойства. Използвай само натурални етерични масла с високо качество! Стой далеч от синтетичните (обикновено са доста по-евтини), които не само нямат лечебно въздействие, но и имат нежелани странични ефекти!

И още нещо любопитно - пачули е маслото на материалното благополучие, което буквално мирише на пари! Освен да го вдишваш, можеш да капнеш малко от него в портфейла си, за да се настроиш на вълната на финасовото изобилие, което е под управлението на 1-ва чакра. ;) Висококачествено натурално етерично масло от пачули можеш да намериш ТУК, както и да прочетеш повече за свойствата му.

Направи си чай
Силата на лечебните растения е позната от векове на човечеството. И един от най-лесните начини, за да използваш билките, това са чайовете. Препоръчвам ти готовият билков микс в чая Муладхара от серията "Чакра Фитолек", който е разработен от специалист по холистична медицина (д-р Мариян Иванов) и е специално създаден за баланс на 1-ва чакра. Билките в състава на чая Муладхара имат благотворен ефект върху работата на отделителната система и подобряват детоксикацията на организма. Освен това, голяма част от растенията са с червен цвят, за да въздействат върху фините аспекти на чакрата, свързани с усещането за сигурност, спокойствие и жизненост. Можеш да откриеш чая ТУК!

Обличай се в червено 
Цветовете представляват светлина с определа дължина и честота на вълната, която възприемаш чрез очите си. А както вече знаеш, червеното е цветът на 1-ва чакра. За да балансираш нейната функция, прибави този цвят в облеклото си. И дори в интериора около себе си. 

Още йога практики за балансиране на чакрите можеш да откриеш в онлайн йога студиото ни, ТУК

Беше ли ти полезна тази информация? За да получаваш бъдещите публикации от блога на своята поща, запиши се за електронния бюлетин на Home Yoga

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор и астролог, създател на онлайн йога студиото Home Yoga и на Astro Academy. Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Автор е на редица публикации в списанията "Om Yoga & Lifestyle" и "Йога за всички". Астрология е изчувала към САИС. В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към БОАП. И прави магистратура "Психология на здравето" в СУ.
Choose plan image

Започни твоята йога практика още днес

Коментари 0

profile photo