Балансирани ли са чакрите ти? (+ ТЕСТ)

12 март 2019
33644
На Изток доста отдавна е известна тясната връзка между физическото здраве на човека и онова, което се случва в съзнанието му. Всички източни лечебни системи (йога, аюрведа, китайската медицина и др.) говорят за жизнена енергия, която протича вътре в нас. От количеството и движението на тази енергия зависи дали сме здрави и в какво състояние на духа се намираме.

Жизнената енергия се разпределя в човека от чакрите. Те представляват енергийни центрове, осъществяващи комуникацията между тялото и съзнанието. Всяка чакра отговаря за конкретни органи, мисловни нагласи и емоции.

КЪДЕ СЕ НАМИРА И КАКВО УПРАВЛЯВА ВСЯКА ЧАКРА: 
 • ​1-ва чакра/Муладхара: Намира се на дъното на таза, в областта на перинеума. Отговаря за оцеляването, усещането за сигурност и способността да се справяме добре на материален план. В тялото управлява скелета, краката, дебелото черво и ануса, адреналинните жлези. 
 
 • 2-ра чакра/Свадхищана: Намира се в средата на таза. Отговаря за сексуалността, способността да преживяваме удоволствие и радост, емоциите в подсъзнанието. В тялото управлява гениталиите, половите жлези и пикочната система. 
   
 • 3-та чакра/Манипура: Намира се в областта на слънчевия сплит. Отговаря за волята, егото, самочувствието и способността да вървим към целите си чрез действие. В тялото управлява храносмилателната система, черния дроб, жлъчния мехур, далака, панкреаса, коремните мускули.
   
 • 4-та чакра/Анахата: Намира се в средата на гърдите, на нивото на сърцето. Отговаря за способността да даваме и получаваме любов и състрадание. В тялото управлява сърцето, белите дробове, гърдите, ръцете, тимусната жлеза и лимфните възли (имунната система).
   
 • 5-та чакра/Вишудхи: Намира се в гърлото. Отговаря за общуването, себеизразяването, творчеството, истината и харизматичността. В тялото управлява шията и рамената, ларинкса и фаринкса, хранопровода, щитовидната и паращитовидните жлези, говорния и слуховия апарат.
   
 • 6-та чакра/Аджна: Намира се в главата, в областта на междувеждието. Отговаря за интелекта, интуицията, психиката и мъдростта. В тялото управлява централната нервна система, зрението и мозъчните жлези (епифиза, хипофиза, хипоталамус).
   
 • 7-ма чакра/Сахасрара: Намира се на върха на главата. Отговаря за духовния живот на човека, просветленото състояние на съзнанието и връзката с Висшия разум. В тялото се свързва с мозъчната кора.

Чакрите са като трансформатори, които прехвърлят информация от физическото тяло към ума ни и обратно. Затова съществуват така наречените психосоматични заболявания. На гръцки "психея" е душа, а "сома" е тяло. Тук стои идеята, че онова, което дълго време е престоявало в душата ни, рано или късно си пробива път в тялото ни.

Медицината е съгласна, че стресът лежи в основата на голяма част от съвременните заболявания. От гледна точка на йога, напрягащите мисли и емоции, които преживяваме в ежедневието, имат дисбалансиращ ефект върху чакрите и променят начина, по който жизнената енергия протича в нас. Съответно, на физически план, този дисбаланс се проявява като болест. А на фин план - като модели на поведение и начини на мислене, чрез които сами спъваме развитието си. Но как да разберем дали имаме дисбаланс в някой от енергийните центрове?

ТЕСТ ЗА БАЛАНСА НА ЧАКРИТЕ:

Вземи лист и химикалка, прочети критериите за баланс на отделните чакри и маркирай с "да" или "не" всяко твърдение, в зависимост от това дали важи за теб. 

1-ва чакра/Муладхара:
1. Редовно освобождаване на червата;
2. Нормално телесно тегло;
3. Чувство за спокойствие, сигурност и жизненост;
4. Способност за справяне с материалната страна на живота.

2-ра чакра/Свадхищана:
5. Нормално функциониране на половите органи, сексуално здраве;
6. Добро състояние на пикочния мехур, пикочните пътища и тънките черва; 
7. Способност да се радваш на живота и да изпитваш удоволствие;
8. Висока творческа енергия, съзидателност.

3-та чакра/Манипура:
9. Нормално функциониране на стомах, черен дроб, слезка и панкреас;
10. Добро състояние на бъбреците;
11. Силна воля, самоувереност, оптимизъм;
12. Активност, отговорност, способност за вземане на решения.

4-та чакра/Анахата: 
13. Нормално състояние на сърцето и белите дробове;
14. Добра имунна защита (добро функциониране на тимус и дихателна система);
15. Състрадание, съчувствие, способност да прощаваш;
16. Способност да даваш и да получаваш любов.

5-та чакра/Вишудхи:
17. Добро състояние на фаринкс и ларинкс (и висока устойчивост на инфекции в тези зони); 
18. Нормална функция на щитовидната жлеза;
19. Липса на мускулни болки в областта на врата и рамената; 
20. Способност за общуване и изразяване (включително изказване на отрицателни емоции).

6-та чакра/Аджна: 
21. Добре функциониращи зрение, слух и обоняние;
22. Нормално състояние на синусите (и висока устойчивост на инфекции);
23. Способност за визуализация, проницателност, прозорливост; 
24. Концентрация, добра мозъчна дейност и развито логическо мислене.

7-ма чакра/Сахасрара: 
25. Нормално функциониране на епифизата и на централната нервна система;
26. Добро психическо здраве;
27. Духовност, мъдрост, просветленост; 
28. Яснота на ума, чувство за единство с Вселената.

Всяко твърдение, маркирано с "не" представлява дисбаланс в съответната чакра. А ако "не"-тата са две или повече за една и съща чакра, желателно е да работиш за балансирането й! 

Добрата новина е, че има множество достъпни подходи, с които можеш да си служиш в ежедневието. Общото между тях е, че тялото се използва като инструмент за въздействие върху чакрите и съответно - върху състоянието на съзнанието. Така обръщаш болестотворния психосоматичен процес, за да си върнеш здравето и щастието!МЕТОДИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА ЧАКРИТЕ:

Йога: Все пак, йога е основен източник на знанието за чакрите и съответно практиката е основен начин за балансирането им. Има конкретни асани и техники, които се изпълняват за въздействие върху всяка чакра. Например, позите от стоеж оказват ефект върху 1-ва чакра, тези с наклон напред - върху в 2-ра, тези с усукване - върху 3-та и т.н. А Слънчевият поздрав и дихателните упражнения въздействат благоприятно върху цялата енергийна система. В йога работата с чакрите е доведена до съвършенство. Всяка добре балансирана практика включва асани за всички чакри, благодарение на което в края на часа се чувстваш по-добре (както физически така и психически). Неслучайно йога заниманията имат лечебен ефект, освен че са високоефективно средство за справяне със стреса. В онлайн йога студиото разполагаме с пълна колекция от практики за баланс на всички чакри, които можеш да изпълняваш вкъщи. Вземи абонамент за онлайн студиото и стартирай своята домашна практика! 
 
 Ароматерапия: На всяка чакра съответства определено етерично масло, което й въздейства балансиращо. Можеш да вдишваш маслата с помощта на аромалампа. Или да ги нанасяш директно върху себе си (разредени с базово масло). Разгледай подбрания от мен Чакра сет етерични масла. Можеш да научиш още детайли за всяко масло като кликнеш върху името му. 

Фитотерапия: Силата на лечебните растения е позната от векове на човечеството. И един от най-достъпните начини, за да използваш билките, това са чайовете. Д-р Мариян Иванов, лекар, специалист по холистична медицина и сертифициран йога инструктор, се потопи сериозно в темата за чакрите и създаде “Чакра Фитолек” - серия от билкови чайове за баланс на 7-те чакри. Всеки чай от серията включва билки, известни с лечебния си ефект върху органите, за които отговаря съответната чакра. Но освен това, много от растенията са подбрани и по цвят, за да пасват на цветовете на чакрите. По този начин се увеличава въздействието върху човека на фин план. Не е маловажно също, че чайовете са с приятен вкус!

Това са част от най-лесно достъпните практически средства за въздействие върху чакрите. Можеш да ги използваш както по отделно, така и в комбинация, за да постигнеш най-добър ефект.

Ето идея за цялостен баланс: Можеш да посветиш всеки ден от седмицата на една от чакрите, прилагайки различните подходи. Например, в понеделник правиш йога практика за 1-ва чакра, слагаш масло от пачули в аромалампата си и пиеш чай Муладхара. Така в хода на седмицата ще се погрижиш за всички части на тялото си и за всички аспекти на своята личност. При това, по супер приятен начин - споделям от личен опит!

Повече за чакрите и как функционира в цялост енергийната система на човека можеш да научиш от книгата ми "Излекувай чакрите си". В нея ще се запознаеш подробно с чакрите, за да разбереш как да работиш с тях в ежедневието си – както чрез йога, така и с помощта на цяла палитра от холистични подходи, като ароматерапия, кристалотерапия, звуколечение и още! 


Беше ли ти полезна тази информация? За да получаваш бъдещите публикации от блога на своята поща, запиши се за електронния бюлетин на Home Yoga

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 2

profile photo
profile photo
Златомира Моллова
14 February 2023
Интересен тест, при мен преобладават НЕ-тата имам 22 - НЕ, и 6 - ДА.
profile photo
Светла
30 May 2020
Благодаря за достъпната, достатъчна и итнересна информация!