Балансирани ли са чакрите ти? (+ ТЕСТ)

12 март 2019
21113
На Изток доста отдавна е известна тясната връзка между физическото здраве на човека и онова, което се случва в съзнанието му. Всички източни лечебни системи (йога, аюрведа, китайската медицина и др.) говорят за жизнена енергия, която протича вътре в нас. От количеството и движението на тази енергия зависи дали сме здрави и в какво състояние на духа се намираме.

Жизнената енергия се разпределя в човека от чакрите. Те представляват енергийни центрове, осъществяващи комуникацията между тялото и съзнанието. Всяка чакра отговаря за конкретни органи, мисловни нагласи и емоции.

КЪДЕ СЕ НАМИРА И КАКВО УПРАВЛЯВА ВСЯКА ЧАКРА: 
 • ​1-ва чакра/Муладхара: Намира се на дъното на таза, в областта на перинеума. Отговаря за оцеляването, усещането за сигурност и способността да се справяме добре на материален план. В тялото управлява скелета, краката, дебелото черво и ануса, адреналинните жлези. 
 
 • 2-ра чакра/Свадхищана: Намира се в средата на таза. Отговаря за сексуалността, способността да преживяваме удоволствие и радост, емоциите в подсъзнанието. В тялото управлява гениталиите, половите жлези и пикочната система. 
   
 • 3-та чакра/Манипура: Намира се в областта на слънчевия сплит. Отговаря за волята, егото, самочувствието и способността да вървим към целите си чрез действие. В тялото управлява храносмилателната система, черния дроб, жлъчния мехур, далака, панкреаса, коремните мускули.
   
 • 4-та чакра/Анахата: Намира се в средата на гърдите, на нивото на сърцето. Отговаря за способността да даваме и получаваме любов и състрадание. В тялото управлява сърцето, белите дробове, гърдите, ръцете, тимусната жлеза и лимфните възли (имунната система).
   
 • 5-та чакра/Вишудхи: Намира се в гърлото. Отговаря за общуването, себеизразяването, творчеството, истината и харизматичността. В тялото управлява шията и рамената, ларинкса и фаринкса, хранопровода, щитовидната и паращитовидните жлези, говорния и слуховия апарат.
   
 • 6-та чакра/Аджна: Намира се в главата, в областта на междувеждието. Отговаря за интелекта, интуицията, психиката и мъдростта. В тялото управлява централната нервна система, зрението и мозъчните жлези (епифиза, хипофиза, хипоталамус).
   
 • 7-ма чакра/Сахасрара: Намира се на върха на главата. Отговаря за духовния живот на човека, просветленото състояние на съзнанието и връзката с Висшия разум. В тялото се свързва с мозъчната кора.

Чакрите са като трансформатори, които прехвърлят информация от физическото тяло към ума ни и обратно. Затова съществуват така наречените психосоматични заболявания. На латински "психея" е душа, а "сома" е тяло. Тук стои идеята, че онова, което дълго време е престоявало в душата ни, рано или късно си пробива път в тялото ни.

Медицината е съгласна, че стресът лежи в основата на голяма част от съвременните заболявания. От гледна точка на йога, напрягащите мисли и емоции, които преживяваме в ежедневието, имат дисбалансиращ ефект върху чакрите и променят начина, по който жизнената енергия протича в нас. Съответно, на физически план, този дисбаланс се проявява като болест. А на фин план - като модели на поведение и начини на мислене, чрез които сами спъваме развитието си. Но как да разберем дали имаме дисбаланс в някой от енергийните центрове?

ТЕСТ ЗА БАЛАНСА НА ЧАКРИТЕ:

Вземи лист и химикалка, прочети критериите за баланс на отделните чакри и маркирай с "да" или "не" всяко твърдение, в зависимост от това дали важи за теб. 

1-ва чакра/Муладхара:
1. Редовно освобождаване на червата;
2. Нормално телесно тегло;
3. Чувство за спокойствие, сигурност и жизненост;
4. Способност за справяне с материалната страна на живота.

2-ра чакра/Свадхищана:
5. Нормално функциониране на половите органи, сексуално здраве;
6. Добро състояние на пикочния мехур, пикочните пътища и тънките черва; 
7. Способност да се радваш на живота и да изпитваш удоволствие;
8. Висока творческа енергия, съзидателност.

3-та чакра/Манипура:
9. Нормално функциониране на стомах, черен дроб, слезка и панкреас;
10. Добро състояние на бъбреците;
11. Силна воля, самоувереност, оптимизъм;
12. Активност, отговорност, способност за вземане на решения.

4-та чакра/Анахата: 
13. Нормално състояние на сърцето и белите дробове;
14. Добра имунна защита (добро функциониране на тимус и дихателна система);
15. Състрадание, съчувствие, способност да прощаваш;
16. Способност да даваш и да получаваш любов.

5-та чакра/Вишудхи:
17. Добро състояние на фаринкс и ларинкс (и висока устойчивост на инфекции в тези зони); 
18. Нормална функция на щитовидната жлеза;
19. Липса на мускулни болки в областта на врата и рамената; 
20. Способност за общуване и изразяване (включително изказване на отрицателни емоции).

6-та чакра/Аджна: 
21. Добре функциониращи зрение, слух и обоняние;
22. Нормално състояние на синусите (и висока устойчивост на инфекции);
23. Способност за визуализация, проницателност, прозорливост; 
24. Концентрация, добра мозъчна дейност и развито логическо мислене.

7-ма чакра/Сахасрара: 
25. Нормално функциониране на епифизата и на централната нервна система;
26. Добро психическо здраве;
27. Духовност, мъдрост, просветленост; 
28. Яснота на ума, чувство за единство с Вселената.

Всяко твърдение, маркирано с "не" представлява дисбаланс в съответната чакра. А ако "не"-тата са две или повече за една и съща чакра, желателно е да работиш за балансирането й! 

Добрата новина е, че има множество достъпни подходи, с които можеш да си служиш в ежедневието. Общото между тях е, че тялото се използва като инструмент за въздействие върху чакрите и съответно - върху състоянието на съзнанието. Така обръщаш болестотворния психосоматичен процес, за да си върнеш здравето и щастието!


МЕТОДИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА ЧАКРИТЕ:

Йога: Все пак, йога е основен източник на знанието за чакрите и съответно практиката е основен начин за балансирането им. Има конкретни асани и техники, които се изпълняват за въздействие върху всяка чакра. Например, позите от стоеж оказват ефект върху 1-ва чакра, тези с наклон напред - върху в 2-ра, тези с усукване - върху 3-та и т.н. А Слънчевият поздрав и дихателните упражнения въздействат благоприятно върху цялата енергийна система. В йога работата с чакрите е доведена до съвършенство. Всяка добре балансирана практика включва асани за всички чакри, благодарение на което в края на часа се чувстваш по-добре (както физически така и психически). Неслучайно йога заниманията имат лечебен ефект, освен че са високоефективно средство за справяне със стреса. В онлайн йога студиото разполагаме с пълна колекция от практики за балансиране на всички чакри, които можеш да правиш вкъщи. Вземи абонамент за онлайн студиото оттук и стартирай своята домашна практика! 
 
 Ароматерапия: На всяка чакра съответства определено етерично масло, което й въздейства балансиращо. Можеш да вдишваш маслата с помощта на аромалампа. Или да ги нанасяш директно върху себе си (разредени с базово масло). Разгледай подбрания от мен Чакра сет етерични масла. Можеш да научиш още детайли за всяко масло като кликнеш върху името му. 

Фитотерапия: Силата на лечебните растения е позната от векове на човечеството. И един от най-достъпните начини, за да използваш билките, това са чайовете. Д-р Мариян Иванов, лекар, специалист по холистична медицина и сертифициран йога инструктор, се потопи сериозно в темата за чакрите и създаде “Чакра Фитолек” - серия от билкови чайове за баланс на 7-те чакри. Всеки чай от серията включва билки, известни с лечебния си ефект върху органите, за които отговаря съответната чакра. Но освен това, много от растенията са подбрани и по цвят, за да пасват на цветовете на чакрите. По този начин се увеличава въздействието върху човека на фин план. Не е маловажно също, че чайовете са с приятен вкус!

Това са част от най-лесно достъпните практически средства за въздействие върху чакрите. Можеш да ги използваш както по отделно, така и в комбинация, за да постигнеш най-добър ефект.

Ето идея за цялостен баланс: Можеш да посветиш всеки ден от седмицата на една от чакрите, прилагайки различните подходи. Например, в понеделник правиш йога практика за 1-ва чакра, слагаш масло от пачули в аромалампата си и пиеш чай Муладхара. Така в хода на седмицата ще се погрижиш за всички части на тялото си и за всички аспекти на своята личност. При това, по супер приятен начин - споделям от личен опит!

Беше ли ти полезна тази информация? За да получаваш бъдещите публикации от блога на своята поща, запиши се за електронния бюлетин на Home Yoga

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор и астролог, създател на онлайн йога студиото Home Yoga и на Astro Academy. Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Автор е на редица публикации в списанията "Om Yoga & Lifestyle" и "Йога за всички". Астрология е изчувала към САИС. В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към БОАП. И прави магистратура "Психология на здравето" в СУ.
Choose plan image

Започни твоята йога практика още днес

Коментари 1

profile photo
profile photo
Светла
30 май 2020
Благодаря за достъпната, достатъчна и итнересна информация!