Как почистваш йога постелката си?

11 февруари 2022
4342
За да не се пързалят стъпалата ти по постелката, йога се практикува на бос крак. Затова, по хигиенни причини, е желателно йога постелката ти да е лична. Точно както имаш лична четка за зъби.

И точно както изплакваш четката за зъби след употреба, по същия начин е важно да почистваш йога постелката си след всяка практика. В противен случай рискуваш тя да се превърне в развъдник за бактерии и гъбички, които могат след това да се прехвърлят върху краката ти.

Във връзка с последното, лично аз ти препоръчвам винаги да си носиш лична йога постелка когато ходиш на практики на живо, въпреки че всички йога студиа разполагат с постелки на място. Никога не знаеш кой е стъпвал на тези постелки преди теб и дали и как са били почистени.

Важен е и изборът на твоята лична йога постелка. Някои материали са порести - имат склонност да задържат влага, а това е предпоставка за развъждане на бактерии. Аз лично ползвам постелка с "closed cell" технология - повърхността й е тотално "запечатана" и не позволява проникването на каквото и да е в материята. В допълнение ползвам домашно приготвен почистваш препарат от спирт и етерични масла, който има 4 много важни предимства пред купешките препарати за постелки:
  • Дезинфекцира гарантирано! Същият препарат може да се използва като универсален дезинфектант и дори за убиване на домашен мухъл (потвърждвам от личен опит) - силно активен е срещу всякакви плесени, гъбички и бактерии.
  • Не прави йога постелката хлъзгава! Макар че се казват "масла", етеричните не са мазни, а летливи субстанции - изпаряват се. 
  • Не е нужно време за изсъхване на йога постелката след като я почистя! Това се дължи на факта, че препаратът не съдържа вода.
  • ​Не съдържа промишлена химия! Готовите препарати винаги крият риск от алергични реакции при някои хора. 

Допълнителен плюс е, че йога постелката ухае много добре след това. Както и цялата стая, в интерес на истината. 

ЕТО КАК ПРИГОТВЯМ ПРЕПАРАТА:
 


Тук е моментът да уточня, че аз лично отдавна ползвам етерични масла и съответно имам сравнително богата ароматека вкъщи. Качествените етерични масла са по-скъпи от синтетичните (никога не ползвай вторите, във видеото обяснявам защо!). Ако не искаш да купуваш наведнъж 5-те масла, които споменавам, вземи си само чаеното дърво с манука и канука. То е едно от най-важните в сместа, освен това е с много широко приложение и можеш да го ползваш за доста други неща. Oстаналите 4 масла в сместа са: Лавандула, Карамфил, Евкалипт, Лимон

СПЕЦИАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ:

В случай че желаеш да си вземеш и 5-те етерични масла, ще получиш КЛУБНА КАРТА ВИВАСАН, с която след това ще имаш -23% отстъпка при закупуване на други продукти от швейцарската компания. Точно благодарение на тази отстъпка аз съставих моята домашна ароматека! Струва си да се възползваш от картата, ако искаш да си служиш с ароматерапията в дългосрочен план.

За да поръчаш 5-те масла + карта, пиши на office@homeyoga.bg!
 

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 0

profile photo