За карма йога и има ли тя почва у нас

08 ноември 2017
7097
Думата „карма“ означава „действие“. Тя се свързва основно със закона за причнината и следствието, според който всяко наше действие си има последствие и нищо не идва при нас случайно. Всяка ситуация, в която сме поставени е привлечена от нас самите и има за цел да ни научи на нещо, дава ни възможност да работим над себе си, за да израстваме. Същевременно, от нашите действия зависят следващите ситуации в живота ни.

Оттук, излиза и концепцията за „кармичен мениджмънт“. Живеейки с ясната представа, че действията ни имат своите последствия, можем съзнателно да избираме делата си, за да постигнем определен резултат. Или най-просто казано, няма как да очакваме, че с лоши дела ще постигнем нещо хубаво в дългосрочен план. Затова се стремими да увеличаваме позитивните и ползотворни действия. И като говорим за ползотворност, тук става дума за дела в името на нещо по-голямо от нас самите. Карма йога се състои в извършването на безкористни действия, с които внасяме принос в света. Не е нужно, обаче, да правим нещо супер глобално. Достатъчно е да даваме от себе си, без да очакваме награда за делата си. И за да има „йога“ в цялата работа, трикът е да извършваме всяко действие с пълна концентрация върху него (присъствие в настоящия момент), плюс удоволствие. Ако можем по радостен и фокусиран начин да се въвлечем в действие, което внася полза в света (или поне в живота на друг човек), това е карма йога. Ако, обаче, извършваме действието с нежелание и мъка, от него ще произтече само карма, но няма да има йога. Разликата между двете зависи от нагласата, с която подхождаме.
 
Според карма йога, всяко действие трябва да бъде радостно задължение. Можем да интегрираме това и в ежедневието си. Например, когато мием чиниите вкъщи, даваме принос към своето семейство. За да превърнем това действие в карма йога, оставяме настрана досадата и неприязънта към тази работа, като ги заменяме със старание и внимание към всяко движение. В момента, в който се разсеем, осъзнавайки, че мислим за други неща, просто се връщаме обратно към действието, присъствайки тук и сега.
 
Чрез карма йога се учим на съпричастност към другите и света, на толерантност, адаптивност и търпение. Вместо до видими външни изменения, този път в йога води до промяна на нашите вътрешни нагласи и емоции. Така ефектът от действията надминава значително самите действия. Като допълнителен резултат, повишаваме собствената си вибрация. Както квантовите физици потвърждават, живеем във вибрационна вселена. В зависимост от това, на каква честота вибрираме, живеем в определена реалност. Колкото повече присъстваме в настоящия момент, оставайки фокусирани върху положителни действия, толкова повече се придвижваме към една по-светла реалност. Това е било известно още в древността. Неслучайно имаме фразата „хвърли зад себе си, за да намериш пред себе си“ или „дай, за да получиш“.
 
Традиционно, философията на Карма йога се изразява в Бхагавад Гита, където Кришна наставлява Арджуна, че негово задължение е, да изпълнява предназначението си, независимо какви съмнения и противоречия има. Той е длъжен да изпълни задълженията си безкористно и без привързаност към резултатите. Това ни навежда на мисълта, че най-добрият начин да внасяме принос в света е да правим онова, за което сме предназначени – онова, в което ни бива. Помислете си, какъв би бил животът ви ако извършвате с удоволствие нещо, в което сте добри и чрез което внасяте принос в света? А какво ви спира да го правите?
 
Дори на ежедневен план има хиляди начини да направим себе си полезни и да подпомогнем нечие добруване. От това да поканим на разходка възрастната съседка, която живее сама. През това да почистим градинката пред блока или да помагаме като доброволци към организация с нестопанска цел. Всяка дейност, която вършим с внимание и добри намерения, може да бъде нашата лична карма йога.
 
***
И понеже ние в Хоум Йога имаме разбиране за закона за карма, вярваме, че нашето собствено израстване може да се случва само когато даваме положителен принос към обществото, в което се развиваме. Още в концептуалната фаза на онлайн йога студиото беше заложена идеята с част от приходите си да подпомагаме социално ориентирани активности. Щастлива съм да споделя, че това е факт! В партньорство с фондация „Стъпка за България“, Хоум Йога подкрепя образователни програми за юноши в неравностойно положение или лишени от родителска грижа. Деца в неравностойно положение има много. За щастие, без храна и дрехи все по-рядко остават. Но доста от тях остават без базови умения, за да се реализират добре в света след като напуснат институциите или домовете си. Понеже ние вярваме, че знанието е сила, инвестираме в обучителни работилници, чрез които тийнейджърите на прага на зрелостта усвояват професионални умения и умения за самостоятелен живот. Фондация "Стъпка за България", която подкрепяме, организира неформални обучения, с които младежите научават задължителния минимум от умения за професионална реализация - как се пише CV, компютърна грамотност, английски език и др. Фондацията организира за юношите и срещи с мотиватори - хора, които са добре осъществени в професията си, за да дават на децата позитивен личен пример и "информация от кухнята" за пътя към успеха. Повече за дейността на „Стъпка за България“ можете да видите тук: www.stepforbulgaria.org. Със средствата, които ние даряваме в момента, финансираме между 5 и 7 младежи на месец за участие в обученията. Колкото повече се разраства нашето йога семейство, толкова повече младежи ще подкрепяме. Прекрасно е, че ставайки абонат на онлайн йога студиото, човек може не само да се погрижи за себе си, но и ще помогне на нас да се погрижим за другите​ <3 Това е нашата карма йога.   

В допълнение, аз самата периодично работя като доброволец към различни фондации, чиито каузи са близки до сърцето ми. В последните години има все повече възможности за доброволчески труд, така че който търси, намира ;) Ти имаш ли подобен опит? А искаш ли да се организираме за карма йога заедно с другите Хоум йоги? Остави коментар на нашата Фейсбук страница

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 0

profile photo