Справи се с главоболието

09 юни 2020
6189
Главоболието е чест спътник в ежедневието ни. Невидимо за околните, но дълбоко измъчващо ни отвътре, то причинява силна физическа болка, която понякога се пренася в цялото тяло. Причините за него е трудно да бъдат установени - напрежението, стресът, неправилното хранене, липса на достатъчна хидратация, неспособност да изразим себе си могат да бъдат сред тях. В настоящата публикация ще ти предложа храни и билки, които да използваш за справяне с различни типове главоболие.

Отвара от джинджифил
Тя може да се ползва за овладяване на един от най-често срещаните типове главоболие – т.нар. тензионно главоболие. Причина за появата му е повишената секреция на простагландини – вещества, дразнещи специфични болкови рецептори и отключващи характерната болка в областта на главата. Усещането при тензионно главоболие е за стягане, най-често в зоната на тила и слепоочието. Болката е до умерена и тъпа, често е единствен симптом и няма придружаващи оплаквания. Благоприятната роля на джинджифила за овладяване на острите и хронични прояви на тензионно главоболие се свързва с факта, че той блокира секрецията на простагландините.

Лайка
Облекчаването на главоболието е сред по-малко познатите свойства на тази широкоспектърна билка. Лайката има едновременно противовъзпалително, спазмолитично и аналгетично действие. Най-изявени свойства за облекчаване на главоболието се приписват на т.нар. хамазулен – специфично за лайката вещество, ефикасно срещу тензионно главоболие.

Моминска вратига
Това е билката, която се ползва с най-голям успех за лечение на мигренозно главоболие. Проучванията показват, че моминската вратига помага едновременно за облекчаване силата на главоболието при мигрена, както и за оредяване на пристъпите с времето. 

Храни богати на витамин В2
Мигрените са вид хронични главоболия с определена честота и силна, интензивна болка, които са в състояние да доведат до припадък, а дори да са по-леки, сериозно нарушават ежедневието и понижават трудоспособността. Изследвания сочат, че леко завишеният прием на рибофлавин – витамин В2, понижава честотата на мигрените с до 48%. Витаминът подобрява енергийния метаболизъм на мозъчните клетки и ги предпазва от изтощение. 401 мг е необходимата дневна доза витамин В2, но при 460-500, той спомага както за предотвратяване на мигрените изцяло, така и за облекчаване на симптомите им. Храни като гъби, аспержи, бадеми, грах и яйца са отлични източници на рибофлавин, а само една чаша нискомаслено мляко съдържа около 32% от необходимата дневна доза.

Храни богати на магнезий
Естрогенът е сочен за причина жените да страдат по-често от главоболие – при тях той е в много по-големи количества и понижаването му почти винаги води до оплакването. Швейцарски учени споделят, че магнезият в храната е от изключителна важност за контрол над хормонално обусловените главоболия, понеже задейства механизъм за облекчаване на нервната дейност и успокояване на нервите. 445 мг магнезий е определен за Ориентировъчен дневен прием (ОДП) от Световната здравна огранизация, като спанакът е най-богатият на този елемент зеленчук и 100 г от него осигуряват около 40% от ОДП.

Плодове и зеленчуци с високо водно съдържание
Главоболията при настинка и грип са предизвикани най-често от обезводняване – тялото губи бързо вода и соли при повишена температура и налична инфекция. Дехидратацията води до нарушаване на електролитния баланс, което е предпоставка за силно главоболие. По време на настинка или грип, освен необходимите 1,5-2 л вода на ден, е препоръчително да се консумират по 2-3 порции пресни плодове и зеленчуци с високо водно съдържание: грозде, ябълки, круши, грейпфрут, краставици, зеле, репи, домати.

Храни богати на коензим Q10
Напрежението, породено от стрес и претоварване, локализирано в областта на тила е също често срещано. Предизвиква се от свръхнапрягане на вратни и други мускули, които нарушават кръвоснабдяването на мозъка. Учените препоръчват леко завишени нива на прием на коензим Q10 – важен антиоксидант, който поддържа здрави кръвоносните съдове и със свойството си да защитава тялото от свободни радикали, той подобрява функциите на митохондриите – клетъчни органели, "енергийни централи", играещи роля в тези главоболия. Дневната доза от около 300 мг може да бъде завишена с 10-20%, което ще подейства освежаващо както за мозъка, така и за мускулатурата на врата. Според учените, увеличеният прием на Q10 понижава честотата на подобни главоболия с 30-40%. Добър източник на Q10 са храни като яйца, риба тон, скумрия, карфиол, броколи и др.

В допълнение, с подходяща йога практика можеш да помогнеш на тялото постепенно да се отпусне, за да отделиш от себе си болката и стягането. По време на главоболие не се препоръчва изпълнението на пранаяма, но е важно да дишаш бавно и дълбоко. А докато издишваш визуализирай как болката излиза от теб. Главоболието цели да ти покаже, че си извън състоянието на равновесие и си поел/а върху себе си повече отколкото си в състояние да носиш в този момент от живота си. Затова преди всичко избери дълбоко релаксираща практика, която ще ти позволи да отпочиваш и да се отпуснеш.    

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Даниела Събева - Ратна практикува йога от 2002 г., а от 2010 г. преподава, вдъхновена от желанието мъдростта на йога да докосне сърцата на поелите по пътя на личностната промяна. Следвайки гласа на сърцето си, Даниела посещава ашрами, манастири, духовни центрове и силно енергийни места в Индия, Непал, Аржентина, Перу, Мексико, преминава през редица семинари и практики на различни древни традиции. Изследвайки себе си и по-фините аспекти на съществуването, преминава обучения и посвещения в регресия и Акаша. Сертифициран преподавател е по Хатха, Ащанга и Кундалини йога, Йога през бременността и Йога за деца. Регистрирана е като йога преподавател към Yoga Alliance. Даниела е съосновател на Йога Дивали и Българско Йога Общество Дивали, сертифицирани към международната акредитираща система Yoga Alliance, чиито дипломи са признати в цял свят. Част е от екип, провеждащ обучения за йога преподаватели по класическа йога, йога през бременността и йога за деца.

Коментари 0

profile photo