Моята прекрасна йога бременност, раждането и след това

08 юли 2020
6676
Най-сетне разказвам в блога за моята прекрасна йога бременност, раждането и възстановяването след това. От много време се каня да напиша тази статия и се радвам, че успях! Това е едно откровено споделяне за моето преживяване, което доста се различава от неприятните истории за бременността и раждането, които всички сме чували. Надявам се тази информация да бъде истински полезна за жените, които копнеят или са на път да станат майки! Приятно четене! 
***

През 2019-та имах две големи желания, за чието осъществяване действах паралелно - да посетя Индия, родината на йога и да имам дете. Докато първото е нещо, което може да се планира с точност, то второто е Божа работа, както се казва. И не знаех дали реално ще мога да пътувам, когато дойде моментът за това. Просто се молех Вселената да нагласи събитията във времето, така че и двете да се случат. Така и стана! Като по поръчка, бременността ми започна малко след завръщането от Индия.

БРЕМЕННОСТТА:


Тук дойде второто ми чудене, свързано с времето - събитията, на които преподавам йога се организират поне година по-рано и не знаех дали ще мога да осъществя вече създадения календар. Всичко зависеше от това дали ще се чувствам добре. Бях готова да делегирам каквото трябва и да понеса типичните телесни неразположения, но... те така и не настъпиха! Бременността ми се оказа изключително приятна, и на практика не съм имала нито ден, в който ми е било лошо. Както разказва съпругът ми, за тези 9 месеца от мен не се чу "нито ох, нито ах". На консултациите за бременни ме посрещаха с репликата "Е, как си? Оплачи се нещо!". Но така и не можах. Чувствах се съвсем нормално, единствената промяна беше, че коремът ми растеше. 
    
Отдавам това прекрасно състояние на факта, че йога от години е част от живота ми (практикувам вече над 15 г.). А и продължи да бъде част от ежедневието ми в хода на цялата бременност. За да не превръщам статията в книга, ето в сбит вид как въздейства редовната йога практика преди и по време на бременността: 

Преди зачеването: 
 • Подготвя жената физически и психически.
 • Създава подходяща среда за бебето.
 • Помага на жената да превъзмогне притесненията, свързани със създаването на дете. Намалява мисловното напрежение по темата, което иначе може да възпрепятства зачеването.   
 • Увеличава нивото на прана и жизненост, премахва енергийните блокажи.
 • Помага за духовното израстване и осъзнатостта на жената, подготвяйки я за ролята й на майка. 

В хода на бременността: 
 • Помага за по-лесното справяне със сутрешното неразположение и може изцяло да го преустанови. 
 • Подобрява цялостното физическо здраве на жената и осигурява високо ниво на енергия.
 • Поддържа подвижността на тялото.
 • Заздравява мускулите на гърба и кръста, които са подложени на напрежение. Подпомага освобождаването от болки и схващания. 
 • Коригира вероятността от неправилна стойка (силно извиване на кръста и привеждане на рамената напред), която може да възникне заради изместването на центъра на тежестта. 
 • Заздравява коремните мускули, които поддържат матката и бебето, и участват активно по време на раждането.
 • Заздравява и подобрява еластичността на мускулите на тазовото дъно, които, поемат тежестта на бебето, плацената и околоплодната течност. Ако тези мускули са слаби, може да се получи неволево изпускане на урина през последните месеци. Освен това, добрата еластичност на мускулите на тазовото дъно намалява риска от разкъсвания по време на раждането и ускорява възстановяването след това.  
 • Подобрява храносмилането и детоксикацията на организма. Намалява храносмилателните смущения като запек и киселини. 
 • Подобрява дишането и увеличава нивото на кислород за майката и бебето. През третия триместър подпомага разгръщането на гръдния кош за по-леко дишане, когато растящото бебе вече притиска диафрагмата. 
 • Учи жената как да диша по време на раждането. 
 • Подобрява кръвообръщението и работата на сърцето. Регулира кръвното налягане.
 • Подобрява функционирането на имунната система. 
 • Предотвратява задържането на течности и облекчава подуването на краката. 
 • Предпазва от разширени вени. 
 • Помага за контролиране на теглото в нормални граници. 
 • Подобрява стабилността, баланса и координацията, които се променят заради нарастването на тялото. 
 • Подобрява концентрацията и паметта, които намаляват значително при някои жени. 
 • Добра превенция е срещу смъкване на вътрешните органи след раждането.
 • Предпазва от хемороиди. 
 • Помага за контролиране на болката по време на раждането. 
 • Помага за лесно и естествено раждане, без необходимост от медикаменти. 
 • Помага на жената да изгради по-дълбока връзка със собственото си тяло, да забелязва сигналите му, да удовлетворява неговите нужди и да му се доверява.  
 • Успокоява нервната система. 
 • Учи жената как да се отпуска и релаксира, което е изключително важно както за нея, така и за детето по време на бременността, и при самото раждане. 
 • Освобождава жената от страхове, безпокойство и стрес. Помага й да овладява емоциите си. 
 • Развива контрол върху ума. Учи жената да наблюдава мислите си и да ги променя. 
 • Помага й да изгради връзка с бебето чрез пренатално общуване. 
 • Учи жената да се наслаждава на този невероятен момент от живота си. 
 • Помага на жената да изживее раждането съзнателно и да бъде активен участник в него. 

Ползи за детето:
 • Подобрява кръвообръщението, снабдяването с кислород и хранителни вещества, и освобождаването от отпадни продукти.
 • Създава позитивна енергия и спокойна среда за развитието на бебето.
 • Помага на детето да се чувства спокойно и защитено. Стимулира духовното му развитие. 

Към днешната дата, близо 8 месеца след раждането, съм абсолютен свидетел за достоверността на всичко изброено дотук. На собствен гръб изпитах всяка една от тези ползи и съм безкрайно благодарна, че йога е част от живота ми! Чувствах се прекрасно физически и психически! В допълнение, до края на 5-тия месец дори тренирах с тежести във фитнеса (спазвайки основното йога правило да се съобразявам със сигналите на тялото и да не се насилвам). 
    
Въпреки, че съм сертифициран инструктор по Йога през бременността, в този период от моя живот ми беше приятно някой друг да ме води в ежедневната йога практика. И разбира се, ползвах възможността да правя йога за бременни вкъщи, с моите колеги в Home Yoga - Даниела Събева и Яна Пеева. За мен и Яна, Дани е нашата учителка в това направление и един от най-добрите преподаватели по йога за бременни в България, с множество специализации в чужбина и дългогодишен опит. А самата Яна е една от най-добрите ученички на Даниела Събева. Така че с тях двете се чувствах в сигурни ръце. Определено ми беше приятно да слушам водени релаксации, да ме напътстват и разнообразяват в йога практиката с подходящи упражнения. Часовете в онлайн студиото са съобразени с отделните етапи на бременността, като покриват не само трите триместъра, а и периода на възстановяване след раждането. Но за последното след малко. 
    
Та, изкарах аз една спокойна и вълшебна бременност, в която съм се наслаждавала на всеки миг. Говорех и пеех на бебето, галех си корема. Танцувах, разхождах се с приятелки, похапвах всичко, което ми се искаше (без да преяждам). Позволявах си да спя през деня, когато имах нужда. И не само продължих да практикувам йога, но и преподавах с удоволствие през цялата си бременност. Дори се снимах за корицата на списание "Om Yoga & Lifestyle" и се чувствах като бременната Деми Мур на корицата на "Vanity Fair". :D Изпълних календара с планирани събития, завършвайки работния си период с голямо удовлетворение. И родих точно 3 дни след последното преподаване. Е признавам си, че може да съм ускорила нещата с едно-две хорца, които изтанцувах на въпросния йога уикенд. Но пък вече бях в 9-тия месец и така или иначе на малкия човек не му оставаха много дни в корема. 

РАЖДАНЕТО:


Контракциите започнаха около ноемврийското пълнолуние - смята се, че Луната "придърпва" околоплодните води на бременните, както въздейства върху океаните и моретата. Затова много жени раждат по време на тази лунна фаза. Тъй като имах сравнително голямо разкритие и дни до термина, ме взеха под наблюдение в болницата. На втората нощ там контракциите вече бяха болезнени, но не и нетърпими. Помолих сестрата от нощната смяна да ми донесе пилатес топка. И до сутринта подремвах в различни пози, които ми създаваха комфорт. 
    
На утринната визитация се оказа, че имам пълно разкритие и докторът ме заведе в родилната зала. Междувременно звъннах на съпруга ми да тръгва, за да присъства на раждането. Докато той пристигне, аз вече бях във ваната на акушерски кабинет "Зебра", готова за желаното от мен раждане във вода. И се усмихвах. Една от акушерките се пошегува, че явно нещата не са съвсем започнали, след като още ми е весело. И допълни да не се притеснявам от хората в залата, и да подходя без страх към това, което предстои. 
    
"Без страх" бяха ключовите думи за мен. Бях обещала на себе си точно това и дълго бях работила върху тази нагласа. Моят избор беше естественото раждане, без упойка и медикаменти. Бях решила да съм активен участник в процеса и вярвах, че тялото ми знае как да роди. Бях се спряла на естествени методи за обезболяване като топлата вода във ваната, аромалампа с етерични масла, приятна музика, подкрепата на любимия човек. И имах пълно доверие на акушерския екип. В допълнение, през последните месеци бях отделяла време, за да визуализирам как бебето се завърта през таза, за да излезе. Мислено му бях изпращала тази "инструкция". И си бях избрала поза за раждане на 4 крака, която позволява на таза да се разгърне с до 30% повече в сравнение със седяща или лежаща поза. 
    
Въпреки че имах пълно разкритие, водите ми все още не бяха изтекли. След като мъжът ми пристигна, лекарят предложи да спука околоплодния мехур. Съгласих се, на тази манипулация. И преминахме по същество - малко след това започнаха естествените напъни. Тялото ми от само себе си избутваше бебето, аз трябваше просто да съдействам, включвайки се съзнателно. И няколко напъна по-късно бебето вече беше навън! От момента, в който мъжът ми влезе в родилната зала до раждането на сина ни бяха изминали само 25 минути! Чак не ми се вярваше, че всичко мина толкова бързо и лесно - без нечовешките болки, за които всички сме чували, без разкъсвания и без неприятни емоции. Веднага сложиха бебето на гърдите ми, а с мъжа ми плачехме от радост и се смеехме. Таткото преряза пъпната връв. И отиде заедно с бебето, за да му направят стандартния преглед, докато аз родя плацентата. 
    
Мога да кажа, че ми остана един прекрасен спомен от раждането, за мен то беше съвсем позитивно преживяване. Наясно съм, че болката е нещо доста субективно. Но от моя гледна точка раждането не болеше. По-интензивното усещане беше в рамките на минути и определено не беше страшно. Но смятам, че физическата поготовка чрез йога и работата с нагласите ми си казаха думата! Раджането е като маратон - изисква подготовка. Не можеш да се справиш с маратон, ако никога не си тренирал. 
    
Като част от подготовката, много полезна ми беше книгата на Олга Дукат, "Раждане с любов", в която намерих отговори на всичките си въпроси по темата. Също така, не съм била крайна в убежденията си - разбирам, че никога не се знае какво може да се случи по време на едно раждане и бях подписала документите за секцио, ако се наложи. Но определено смятам, че секциото е животоспасяваща операция. А ползите от едно естествено раждане за майката и бебето са безценни (за подробности - вижте книгата).  
    
На психологически план, възможността да роди естествено дарява жената с голяма вътрешна сила и увереност. Когато се справиш добре с подобно предизвикателство, сякаш ти поникват крила и за теб няма невъзможни неща. А споделянето на това преживяване с партньора, издига връзката на качествено друго ниво, разкривайки нови измерения на любовта. 
    
След раждането изкарахме 3 дни в болницата, през които имахме самостоятелна семейна стая - мъжът ми беше при нас с бебето през цялото време. Поехме си грижите за малкия от самото начало, не сме го оставяли на болничния персонал. Бебето получи възможността за ранно засукване, малко след като се роди. И прекара първите си нощи на бял свят сгушен при родителите си. 
    
След изписването, от "Зебра" ни изпратиха акушерка на домашно посещение, което ни беше изключително полезно. За раждането бях доволно подготвена, но, признавам си, не се бях интересувала достатъчно от периода след това. Съответно, имах много питания. Посети ни Пламена, прекрасен човек и професионалист, която в продължение на 2 часа ни разказа всичко, което интересуваше мен и таткото относно грижите за бебето. Беше като мини обучение за родители.      

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО:


За избутването на бебето жената изразходва много от своята Ян енергия - действената, мъжка енергия, отговаряща за физическите усилия. Ето защо в дните след раждането чувства голяма умора. Това е време, което трябва да бъде посветено на възстановяването, чрез почивка и пълноценна храна. 
    
През първите две седмици след раждането буквално нямах сили, което беше нещо ново и доста необичайно за мен. Контрастът беше голям. Усещах тялото си като разглобено, най-вече заради "липсата" на коремни мускули, които в началото са толкова разтегнати, че все едно ги няма. Когато бебето излезе, коремът не се прибира чудодейно (нещо, за което доста хора не се замислят). След раждането много жени изглеждат сякаш още са бременни. А на голо коремът прилича на спихнал чувал, който виси отпред на тялото. :D За колко време ще се прибере обратно е индивидуален въпрос. Все пак, на коремът са му трябвали 9 месеца, за да се разпъне. И се смята, че са нужни между 4 и 12 месеца, за да се върне до изходно положение. При мен това отне около половин година. В която свалих 12 от 13-те килограма, които ми бяха останали след раждането. Смятам, че дължа отслабването до голяма степен на кърменето - през първите 6 месеца кърмата е по-мазна и изразходва запасите, които тялото си е създало по време на бременността, точно за да храни бебето в последствие. Аз лично не съм правила диета за сваляне на килограми. Но все пак тук говорим за напълняване в нормални граници. Остана ми само една "бухтичка" (разбирайте "мазнина") на корема, с която ще се справям след време, когато приключа с кърменето.   
    
Върнах се обратно към йога на третата седмица след появата на детето. Започнах с поредицата за възстановяване след раждането на Home Yoga, като бях безкрайно благодарна, че първата практика е наистина отпускаща. Тя се изпълнява до шестата седмица след раждането и има за цел да помогне на жената да възвърне енергията си. Поредицата включва още две специализирани практики, които се правят за период от по месец и половина. Целта им е лека-полека да се възстанови нормалният мускулен тонус. Да се подпомогне не само прибирането на корема, но и наместването на вътрешните органи обратно по местата им. Второто е особено важно като превенция срещу смъкване на органите, което се случва при някои жени след раждането и може да се превърне в дългосрочен здравословен проблем. Не е за пренебрегване и уравновесяващият ефект на йога по отношение на емоциите, които са обострени, заради хормоналните промени в тялото. Трите специализирани практики за възстановяване покриват времето до петия месец след появата на бебето. После жената може да продължи със стандартните йога занимания.    
    
Интересно е да отбележим, че според китайската традиционна медицина първият месец след раждането се нарича "златният месец" и той определя как ще се чувства жената физически до края на живота си. Златният месец крие големи възможности за възстановяване, до степен, в която жената може да се излекува от предишни съпътстващи заболявания. Но ако тя не се погрижи да възвърне силите си, като релаксира и се храни пълноценно, стои рискът здравето й да пострада хронично. Затова в Китай по време на златния месец близките се стараят всячески да помагат на родилката, като вършат цялата домакинска работа, съдействат в грижите за бебето и дори в къпането на майката. 
    
За щастие, аз също имах нужната подкрепа, за да мога да изживея моя златен месец. Но и имам нагласата, че ако аз не се грижа добре за себе си, първо няма кой друг да направи това вместо мен и второ няма как да съм полезна за останалите. Аз зная, че за да имам достатъчно енергия да гледам бебето и да се справям с безбройните си обичайни дейности, трябва преди всичко да подхранвам себе си. Затова, когато малкият заспи, приоритетно правя йога практиката си, после всичко друго. Не се лишавам от времето си за йога в полза на домакински или служебни ангажименти. Те спокойно могат да почакат, докато се погрижа за собственото си добруване. Колкото и да обичам бебето и близките си, не забравям на първо място да обичам себе си, това е моят живот и от мен зависи да го живея пълноценно. А моят път за това минава през йога - практиката, благодарение на която здравето и щастието отдавна са естествена част от дните ми.

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 0

profile photo