7 съвета за подобряване на гъвкавостта

09 май 2017
12587
Въпреки че способността да се "вържеш на фльонга" не те прави по-добър йогин, усещането, че напредваш в практиката си е от значение. Независимо дали се опитваш да овладееш конкретна поза или просто искаш да се протегнеш отвъд коленaтa си в наклона напред, ето 7 съвета, които ще ти помогнат.

1. Не се насилвай
Много хора си мислят, че разтягането е нещо болезнено, което се постига със зор. Вярно е, че е нужно известно усилие, но имай предвид, че гъвкавостта е също толкова ментална способност, колкото и физическа. Една от причините за сковаността на мускулите е, че умът се опитва да те предпази от наранявания и болка, затова инструктира мускулите и сухожилията да се стегнат, когато се опитваш да навлезеш в разтягащите пози. Например, сухожилията на колената поддържат целостта на ставите и мобилността им в определни граници - преразтягането би довело до травма. Затова имаш естествен защитен механизъм, който действа на подсъзнателно ниво и кара тялото ти да спре до определено място. Просто трябва да приучиш ума и тялото си, че няма нищо опасно в разтяганията. Затова е важно да не се напрягаш и насилваш по време на практиката. Ако се разтягаш по болезнен начин, тялото и съзнанието никога няма да се отпуснат за навлизането в позата. Вместо това, трябва да застанеш спокойно, да направиш нужните донамествания, за да се чувстваш удобно в позата и просто да й се насладиш. Тялото ти ще запомни усещането за комфорт и релаксация и ще ти позволи в бъдеще да достигаш до това ниво на отпускане по-лесно.

2. Фокусирай се върху частите на тялото, които избягваш
Всеки от нас има поне една зона от тялото, която е малко по-скована и представлява предизвикателство. Обикновено това са, тазобедрените стави, бедрата, раменният пояс или гръбнака. Когато сме сковани в определни части на тялото, често избягваме позите, които изискват гъвкавост там и се фокусираме върху позите, които можем да правим с лекота. В резултат, нашата собствена неувереност е нещото, което поддържа тези части схванати! Затова, вместо да ги избягваш, трябва да се фокусираш върху тях. Прекарвай два пъти повече време в практикуването на позите, които са предизвикателство за теб! 

3. Балансирай тялото
По същия начин, много хора забелязват, че едната страна на тялото им е по-гъвкава от другата и прекарват повече време в позите на "лесната" страна, защото им е по-удобно. Следващият път когато практикуваш, обърни внимание на коя страна изпълнението на асаните е по-трудно за теб и прекарай повече време там. Това ще ти помогне да балансираш гъвкавостта на двете си страни. Освен това, позите, които се изпълняват огледално, въздействат върху мозъка и подпомагат хармонизирането на работата на двете мозъчни полукълба. Поради тази причина, ако редовно практикуваш йога, след време ще забележиш, че можеш да си служиш еднакво добре и с двете ръце, независимо дали си десничар или левичар по начало.

4. Използвай дъха си
Това отново е свързано с първа точка. Спокойното, дълбоко и бавно дишане (без да насилваш дъха) подпомага навлизането в разтягащите пози, намалявайки напрежението в тялото. Можеш да съчетаеш донаместването и фините движения в позата с вдишването и издишването. Вдишванията помагат на тялото при огъванията назад, които изискват широко разтваряне на гръдния кош и рамената. Докато издишванията помагат при наклоните напред - на всяко следващо издишване опитвай още една идея да се притегляш с ръце, но без да си причиняваш болка. В допълнение, можеш да си представяш как издишваш напрежението от скованите части на тялото. 

5. Опитай Ин йога
Ако практикуваш основно силови йога стилове, като Ащанга, Ащанга виняса или Виняса флоу, добре е да добавиш към практиката си по-бавен и отпускащ стил като Ин йога. За разлика от първите стилове, които развиват мускулна сила и издръжливост, в Ин йога се правят дълги задържания в разтягащи пози, които ти помагат постепенно да освободиш напрежението от мускулната фасция - това е ципата, която обгръща всеки мускул и е свързана със сухожилията (съединителните тъкани) в тялото. Тази практика не само допринася за гъвкавостта, но и въздейства върху ставите. Защото можеш да имаш най-гъвкавите мускули на света, но ако сухожилията около ставите ти са твърде стегнати, все още ще чувстваш скованост. Виж ТУК нашите Ин йога видеа!

6. Обърни внимание на храненето
При много хора преминаването на по-алкална диета дава отличен резултат върху гъвкавостта, дори без други усилия. Алкално-киселинният баланс на тялото като цяло е много важен за здравето. Накратко казано, всички болести и вируси живеят в киселинна среда, така че важно е да се алкализираш. Това се случва, когато приемаш повече плодове, зеленчуци (особено зеленолистни), билкови чайове, ядки и семена (сурови и предварително накиснати) и подправки като куркума и джинджифил. Опитай да намалиш употребата на кофеин, алкохол, захар и силно преработени храни. 

7. Бъди търпелив/а
Дори да правиш всичко от горните точки, не очаквай гъвкавостта ти да се подобри на мига. Било е нужно време на телата ни, за да станат сковани - като деца всички сме били доста по-гъвкави. И отново ще е нужно време на телата ни, за да се отпуснат. Помни, че в йога не е важно да си гъвкав, важно е да присъстваш в настоящия момент, да наблюдаваш усещанията си, да приемаш и да обичаш тялото си такова, каквото е, и да се наслаждаваш на практиката! 

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор и астролог, създател на онлайн йога студиото Home Yoga и на Astro Academy. Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Автор е на редица публикации в списанията "Om Yoga & Lifestyle" и "Йога за всички". Астрология е изчувала към САИС. В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към БОАП. И прави магистратура "Психология на здравето" в СУ.

Коментари 0

profile photo