5 въпроса, които ще променят гледната ти точка

10 октомври 2017
9642
През голяма част от времето нашите мисли се движат на автопилот, без да осъзнаваме дали служат на израстването и щастието ни или се самосаботираме чрез тях. Както може би вече знаеш, нашите мисли определят нашата реалност, но да настроим ума да вижда света по определен начин, може да се окаже предизвикателство. Ако имаш нужда от малко помощ, за да промениш гледната си точка към живота, задай си следните 5 въпроса:


1. ВЯРНО ЛИ Е?
Всеки ден имаш хиляди мисли, но през повечето време те просто се повтарят. Какво означава това? В по-голямата част от времето, ти не мислиш, а си спомняш. За да спреш постоянното повтаряне на саморазрушителни мисловни модели, трябва да направиш съзнателно усилие да забелязваш и променяш мислите си. Следващият път, когато осъзнаеш появата на конкретна мисъл, запитай се дали тя отговаря на истината. Например, може да ти дойде наум, че не умееш да разговаряш с хората. Но помисли за взаимоотношенията в живота си – със сигурност има хора, с които умееш да разговаряш. Неверните мисли нямат място в мозъка ти, така че просто ги изхвърли.
 
2. МОИТЕ МИСЛИ ДАВАТ ЛИ МИ СИЛА ИЛИ МИ Я ОТНЕМАТ?
Или иначе казано, твоите мисли служат ли на израстванто ти или те дърпат назад? Мислите ти са като портал към пълноцененния живот, така че ако те не те тласкат напред, за да постигаш своите цели и мечти, трябва да ги преразгледаш. Негативаните мисли също имат своето предназначение, разбира се, но ако те запълват по-голямата част от времето ти, добре е да се отървеш от тях. Давай сила на себе си, като избираш внимателно мислите, които продължително държиш в съзнанието си. Това може буквално да промени живота ти!
 
3. КАК МОГА ДА ИЗПОЛЗВАМ ТОВА ПРЕЖИВЯВАНЕ, ЗА ДА ПОДОБРЯ ЖИВОТА СИ?
Всеки житейски опит служи като урок. Когато преживяваш нещо, без значение дали е добро или лошо, виж какво можеш да научиш от тази ситуация. Ти израстваш най-много чрез трудностите, които срещаш, така че гледай на тях като на преживявания, които могат да те превърнат в по-добра версия на теб самия, ако позволиш това. Ти избираш.
 
4. ИМА ЛИ НАВИК, ОТ КОЙТО МОГА ДА СЕ ОТКАЖА, ЗА ДА ПОСТИГНА ПОВЕЧЕ В ЖИВОТА СИ?
Ако се вгледаш в себе си, със сигурност можеш да посочиш поне един такъв навик. Използваш ли цигарите, алкохола или други вредни субстанции, за да изкараш деня? Обръщаш ли се към храната всеки път, когато се чувстваш разстроен? Или, може би използваш хората като начин да удавиш скърбите си. Всички ние имаме свои собствени пороци. Но отказването от тях може да доведе до невероятен растеж и трансформация в живота ни, защото всеки вреден навик изразходва част от енергията ни. А бихме могли да я използваме за нещо друго, по-градивно. Представи си, как би се чувствал, ако се откажеш от газираните напитки, например? Може да загубиш нежелано тегло, да усещаш, че имаш повече енергия и т.н. Проучи живота си, за да видиш къде можеш да подобриш нещо и направи стъпки в тази посока.
 
5. ОТБЯГВАМ ЛИ НЕЩО, КОЕТО СЕ НУЖДАЕ ОТ ВНИМАНИЕ?
Този въпрос донякъде има общо с предходния. Може би имаш някоя "тъмна тайна" в живота си, която предпочиташ да замиташ под килима. Издърпай я оттам и помисли как да се справиш с нея. Избягването на проблема не го кара да изчезне; всъщност, това обикновено го задълбочава. Всички сме склонни да пренебрегваме нещо, докато то не стане супер наболяло и вече няма бягане. Когато забележиш, че избягваш някакъв проблем, по-добре го адресирай веднага, вместо да го оставиш да тегли от енергията ти!


За да получаваш новите статии на своята поща, запиши се за електронния бюлетин на Home Yoga!

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 0

profile photo