5 въпроса, които ще променят гледната ти точка

10 октомври 2017
2789
През голяма част от времето нашите мисли се движат на автопилот, без да осъзнаваме дали служат на израстването и щастието ни или се самонараняваме чрез тях. Както може би вече знаеш, нашите мисли определят нашата реалност, но да настроим ума да вижда света по определен начин, може да се окаже трудна задача. Ако имаш нужда от малко помощ, за да промениш гледната си точка към живота, задай си следните 5 въпроса.


1. ВЯРНО ЛИ Е?
Преди всичко, трябва да осъзнаеш, че всеки ден имаш хиляди мисли, а през повечето време те просто се повтарят. Какво означава това? В по-голямата част от времето, ти не мислиш, а си спомняш. Така че, за да спреш постоянното повтаряне на негативните мисловни модели, трябва да направиш съзнателно усилие да забелязваш и променяш мислите си. Следващият път, когато осъзнаеш появата на конкретна мисъл, запитай се дали тя отговаря на истината. Например, може да ти дойде на ум, че не умееш да разговаряш с хората. Но помисли за взаимоотношенията в живота си – със сигурност има хора, с които умееш да разговаряш. Неверните мисли нямат място в мозъка ти, така че просто ги изхвърли.
 
2. МОИТЕ МИСЛИ ДАВАТ ЛИ МИ СИЛА ИЛИ МИ Я ОТНЕМАТ?
Следва въпросът твоите мисли служат ли на израстванто ти или те дърпат назад. Мислите ти са като портал към пълноцененния живот, така че ако те не те тласкат напред, за да постигаш своите цели и мечти, трябва да ги преразгледаш. Негативаните мисли също имат своето предназначение, разбира се, но ако те представляват по-голямата част от твоите мисли, трябва да се отървеш от тях. Давай сила на себе си, като избираш внимателно мислите, които продължително държиш в съзнанието си. Това може буквално да промени живота ти!
 
3. КАК МОГА ДА ИЗПОЛЗВАМ ТОВА ПРЕЖИВЯВАНЕ, ЗА ДА ПОДОБРЯ ЖИВОТА СИ?
Всеки опит в живота ни служи като урок, така че всеки път, когато преживяваш нещо, без значение дали е добро или лошо, виж какво можеш да научиш. Ти израстваш най-много чрез трудностите, които срещаш, така че гледай на тях като на преживявания, които могат да те превърнат в по-добър човек, ако позволиш това, вместо да се фокусираш върху негативите на ситуацията. Ти избираш.
 
4. ИМА ЛИ НАВИК, ОТ КОЙТО МОГА ДА СЕ ОТКАЖА, ЗА ДА ПОСТИГНА ПОВЕЧЕ В ЖИВОТА СИ?
Ако се вгледаш в себе си, със сигурност можеш да посочиш поне един такъв навик. Използваш ли цигарите, алкохола или други вредни субстанции, за да изкараш деня? Обръщаш ли се към храната всеки път,  когато се чувстваш разстроен? Или, може би използваш хората като начин да удавиш скърбите си. Всички ние имаме свои собствени пороци. Но отказването от тях може да доведе до невероятен растеж и трансформация в живота ни, защото всеки вреден навик изразходва част от енергията ни. А бихме могли да я използваме за нещо друго, по-градивно. Представи си, как би се чувствал, ако се откажеш от газираните напитки, например? Може да загубиш нежелано тегло, да се чувстваш изпълнен с повече енергия, да имаш по-малко кариеси и т.н. Проучи живота си, за да видиш къде можеш да подобриш нещо и направи стъпки в тази посока.
 
5. ОТБЯГВАМ ЛИ НЕЩО, КОЕТО СЕ НУЖДАЕ ОТ ВНИМАНИЕ?
Този въпрос донякъде има общо с предходния. Може би имаш някоя тъмна тайна в живота си, която предпочиташ да замиташ под килима. Издърпай я оттам и виж какво можеш да направиш с нея. Избягването на проблема не го кара да изчезне; всъщност, това обикновено го прави по-голям. Всички сме склонни да пренебрегваме нещо, докато то не стане супер наболяло и вече няма бягане. Когато забележиш, че замиташ проблем под килима, по-добре виж как можеш да го решиш още сега, вместо да го оставиш да тегли от енергията ти!

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор, астролог и основател на платформите за онлайн обучения HomeYoga.bg и AstroAcademy.bg. Практикува йога от 2005 г. и е завършила преподавателски курсове по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изучавала към Съюз на астролозите „И. Станчев“. В допълнение, Мими е преминала редица семинари в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които обучения по приложна психология и философия, посвещения в Рейки и Акашови записи, курс по ведическо хранене и др. В момента, тя се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. Мими е бакалавър по Журналистика от Софийския университет и специалист по Връзки с обществеността и събитиен мениджмънт от M3 Communications College. Тя е редовен автор в списанията "Йога за всички" и "Om Yoga & Lifestyle". Също така, регулярно организира специални събития, които срещат мъдростта на йога с астрологията, психологията и стари ритуални практики.
Мими Дончева