15 мисли, които тровят живота ти

16 септември 2017
11818
Отрицателното мислене често се случва автоматично, без дори да осъзнаваме, че сме заети с този саморазрушителен навик. Нашите мозъци са склонни да работят на автопилот, повтаряйки едни и същи мисловни модели отново и отново. Много хора смятат, че нямат влияние върху този процес. Мозъкът е сложна машина и учените все още се опитват да разберат защо имаме негативни мисли и откъде идват те. Въпреки това, въз основа на настоящите ни познания, знаем, че можем да променим това какво и как мислим. Или можем да пуснем мислите в съзнанието си, но без да се фокусираме продължително върху тях. Ясно е, че няма как да мислим положително по 24 часа в денонощието, но определно можем да поработим, за да променим някои от негативните си мисловни навици.

Най-просто казано, отровните мисли имат свойството да ни парализират, като ни пречат да бъдем щастливи и здрави. Предлагам ти списък с 15 саморазрушителни мисли, с които може би "забавляваш себе си", без да си даваш сметка. Надявам се, че той ще ти помогне да обърнеш внимание на собствените си мисловни модели.

1. "Не съм достатъчно добър"
За съжаление, много от нас вярват в това изявление и дори му позволяват да пречи на успеха, любовта и щастието. Не му се връзвай и ти! Разбира се, вероятно има какво да подобриш или да промениш в живота си, но то не те прави недостоен за онова, което искаш. Определено трябва да изхвърлиш това отровно твърдение от ума си! Светът постоянно ни казва, че е редно да бъдем такива или онакива, за да имаме успех, любов, щастие, възхищение и т.н., но единственият човек, който може да определя какъв да бъдеш, си ти самият. Единственият човек, за който трябва да си достатъчно добър, си ти!

2. "Нямам цел в живота"
Тази мисъл може те разкъса отвътре, ако й отделяш твърде много внимание. Ако смяташ, че нямаш цел, насочи се към своите хобита и интереси. Те ще ти подскажат целта. Би ли прекарвал повече време вършейки някое от тези неща, които обичаш и можеш ли да го превърнеш в кариера? Също така, помисли върху това: възможно е да имаш множество цели в живота, не просто една голяма. А и в крайна сметка никой не знае защо точно е дошъл в този живот. Онова, което знаем, е, че сме тук точно сега. Прави нещото, което те кара да се чувстваш жив, без да се притесняваш какво мислят другите по въпроса.

3. "Не се справям добре"
В днешния свят сме подложени на огромен натиск от страна на работата, чакащите сметки и дори семейството и приятелите ни. Имаме толкова много отговорности, че когато не се справяме с някоя от тях, започваме да се самобичуваме и да се чувстваме безполезни. Ако се провалиш пред шефа си или семейството си, твоето его и самооценката ти понасят тежък удар. Но помни, че никой не е съвършен, всеки греши и е в процес на напредък. Спри да бъдеш толкова суров към себе си и се научи да се награждаваш за успехите си. А на провалите гледай като на уроци и възможности за подобрение. 

4. "Животът е прекалено труден"
Със сигурност не си единственият, който се чувства така. Милиони, дори милиарди, други вероятно имат това усещане. Животът, обаче, до голяма степен е свързан с решаването на проблеми. Просто трябва да се справяш с тях един по един, а не с всички навежднъж. Мозъкът не може да обработва много проблеми едновременно, така че фокусирай се върху задачата си в момента, преди да преминеш към следващата. Направи списък с целите си, преследвай ги и не се самоограничавай. Животът е труден само ако го направиш такъв. Направи живота си, какъвто го искаш, смей се в добрите времена и се учи от трудните. Това е единственият начин да останеш (донякъде) здравомислещ в този побъркан свят.

5. "Няма да бъда щастлив докато..."
Спри. Не довършвай това изречение, защото щастието може да бъде тук и сега, ако си готов да го почувстваш. Нещо ти е кривичко? Пусни си любимата музика, направи си танцово парти само за теб, обади се на стар приятел или изяж един сладолед. Животът е твърде кратък, за да спираш щастието си и да се чувстваш щастлив само при определени обстоятелства.
Например, какво ще стане, ако си кажеш: "Няма да бъда щастлив, докато не се преместя в друг град." Ще живееш нещастен докато не го постигнеш, така ли? Ти сам отнемаш живеца на живота си, ако поддържаш този начин на мислене. Научи се да намираш светлата страна на нещата, защото един ден ще погледнеш назад и ще ти се иска да си бил по-щастлив по пътя си. Буда казва "Няма път към щастието. Щастието е пътят."

6. "Твърде късно е да променям живота си"
Това е приказка, която много хора обичат да четат на себе си отново и отново. Затвори тази страницата точно сега и отвори нова. Не се нуждаеш от подобна негативност в живота си. Ако искаш промяна, само ти можеш да я направиш. Само ти стоиш на собствения си път, така че откажи се от идеята, че си твърде стар, твърде улегнал и твърде нещо друго, за да промениш живота си. Никога не е твърде късно да последваш мечтите си, така че не се отказвай от тях.

7. "Не съм готов"
Това може да те шокира... но никой не е готов! Ние всички просто правим крачката и се надяваме нещата да се получат. Никой никога няма да почука на вратата ти и да ти каже „готов си“. Трябва да се престрашиш да тръгнеш по пътя и да видиш къде ще те отведе. Вярването, че не си готов те спъва ужасно, така че започвай да вярваш в обратното.

8. "Нямам време"
Никой от нас няма особено много време, но винаги можем да отделим време за това, което ни е важно. Ако искаш да постигнеш мечта, ще ти трябва време, за да стигнеш от точка А до точка Б. Освен това, ще трябват усилия, така че запретвай ръкавите и зарязвай извиненията, ако искаш да видиш резултати. Щом наистина искаш нещо, превърни го в свой приоритет и отделяй време, за да работиш върху онова, което е важно за теб.

9. "Не съм за тук"
Ако някъде чувстваш, че не си на мястото си, премести се! В крайна сметка, не си дърво. Потърси друга среда и други хора, които споделят интересите ти. Ако не знаеш какво наистина те вълнува, време е да потърсиш себе си. Просто изпробвай различни неща и виж кое от тях ще резонира с теб. Освен това, не забравяй, че всички ние идваме от един и същ Източник и рано или късно отново ще се върнем там. Така че по определен начин, всички сме свързани. Не се вглеждай само в различията, а потърси общото с другите.
 
10. "Аз в нищо не съм добър"
Още едно токсично изявление, което сме склонни да казваме на себе си. Ако чувстваш, че не си добър в нищо, направи списък с нещата, които обичаш да правиш. И просто ги прави. Не се сравнявай с другите. Единственият човек, с който трябва да се сравняваш, си ти самият, от вчерашния ден.

11. "Никой не ме харесва"
Всеки иска да е харесван, обичан и да бъде приет като част от група. Но преди другите да могат да те приемат, първо ти трябва да приемеш себе си. Трябва да дадеш на себе си собственото си одобрение. И не тичай след хората. Когато следваш сърцето си и обичаш себе си, ще се намерят правилните хора, които ще те обичат, точно такъв, какъвто си.

12. "Чувствам се толкова изостанал"
Отново няма да стигнеш до никъде, като сравняваш себе си с другите. Просто прави най-доброто, на което си способен, с това, което имаш, и рано или късно всичко ще си дойде на мястото. Сравняването с другите е игра, която със сигурност ще изгубиш, така че хич не я започвай. Винаги ще има някой, което да е по-умен, по-красив и т.н. Всеки има собствено темпо в развитието си. Намери своето и го използвай, за да измерваш напредъка си.

13. "Аз съм пълен провал"
Можеш да се провалиш в нещо, но това не значи, че ти си провал. Ако други хора вярват това за теб, остави ги; няма да промениш мнението им. Но в края деня, носиш отговорност пред лицето в огледалото, така че не го принизявай още повече. Ако си паднал, стани, изтупай се и знай, че историята помни много неуспехи, които в крайна сметка са довели до успех.  Не можеш да имаш успеха без неуспех, не забравяй това.

14. "Бъдещето е страшно"
Нещата, които не можем да предскажем, често ни се струват страшни, но ние не живеем в бъдещето. Живеем тук и сега, без значение колко несигурно може да изглежда бъдещето на света. Всичко, което имаме, е този момент, така че нека се възползваме максимално от него.

15. "Моите цели изглеждат невъзможни за постигане"
Твоите мечти са невъзможни само ако вярваш, че са. Спомни си, че умът ти има огромна сила - не му позволявай да ти диктува черен сценарий. Разбира се, твоята крайна цел може да се намира на години разстояние от теб, но можеш да я постигнеш, като я раздробиш на по-малки цели и започнеш изграждането на империята си стъпка по стъпка.

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 0

profile photo