Как влияе йога на имунитета?

16 март 2020
7893
Редовното практикуване на йога (поне 2 пъти седмично) спомага за подобряване на дейността на всички органи и системи в човешкия организъм (включително на сърцето, белите дробове и дихателните пътища), повишава жизнените ни сили и имунитета и допринася за намаляване на стреса, който ни разболява и срива имунната ни защита. Но как йога влияе на имунитета ни?

АСАНИ:
Всяка поза от йога влияе положително на целия организъм, но съществуват асани, които са особено полезни за имунната защита, за гърлото, дихателните пътища и белите дробове.
  • Асани, активиращи Вишудха чакра – това са позите, при които брадичката се притиска към гръдната кост, както и тези, при които главата се отвежда назад. Практикуването на тези асани води до подобряване на дейността на гърлото. Някои по-популярни пози за активиране на Вишудха чакра са: Свещ (Сарвангасана), Рало (Халасана), Риба (Матсяасана), Кобра (Буджангасана), Камила (Ущрасана), Лък (Данурасана). 
  • Асани, активиращи Анахата чакра – това са позите, при които гръдният кош е максимално отворен. Практикуването на тези асани стимулира тимусната жлеза зад гръдната кост (един от диригентите на имунната защита) и води до подобряване на дейността на белите дробове и дихателните пътища. Ето защо тези асани са особено препоръчителни за хората с понижен имунитет и за тези с бронхит и бронхиална астма. Част от тези асани стимулират паралелно и Вишудха чакра. По-популярни пози за активиране на Анахата чакра са: Риба (Матсяасана), Кобра  (Буджангасана), Камила (Ущрасана), Лък (Данурасана), Раменен мост  (Сетубандхасана), Пълен мост (Чакрасана), Гълъб (Раджа Капотасана), Наклонена дъска (Пурвотанасана).​
ПРАНАЯМА И КОНЦЕНТРАЦИЯ:
Дихателните практики са основни елементи на йога. Дишането е абсолютно необходимо за живота, не само заради кислорода, който поемаме, но и заради жизнената енергия (прана), постъпваща в човешкото тяло при вдишване. Освен че не можем да живеем без енергия, тя има и мощен лечебен ефект. Насочвайки внимание и чувство към определен орган или участък от тялото, ние автоматично насочваме натам и част от жизнената си енергия (концентрацията представлява своеобразно превозно средство на енергията в тялото). Така, ако ни боли гърлото и се концентрираме върху него с чувство на любов, ние автоматично насочваме натам част от жизнената си енергия, която, както вече стана въпрос, упражнява мощно лечебно въздействие. Всички дихателни практики имат и силен антистресов ефект, тъй като концентрирайки се върху дишането, ние освобождаваме ума от съжаления за миналото и притеснения за бъдещето – т.нар. "техника на изтласкване" (умът не може едновременно да бъде зает с 2 мисли), която в йога се нарича "пратипакша бхавани".
  • Пълно йогийско дишане: Чрез него подобряваме белодробната функция, насищаме организма с кислород и жизнена енергия, което се отразява благоприятно на всички жизнени функции.
  • Уджай дишане: То стимулира имунната и противовъзпалителната защита на организма, като едновременно с това упражнява допълнително благотворно въздействие при възпалено гърло и проблеми с гласа. При Уджай дишането съзнателно стесняваме дихателния път, преминаващ през шията, вследствие на което издишването през носа става по-шумно и по-продължително (за целта можем да опитаме да произнесем наум сричката Хааам). Така стимулираме окончания на нервус вагус (парасимпатиковата нервна система) и на това се дължи лечебния ефект на тази дихателна практика. Парасимпатиковия дял на нервната система, управлява режима на почивка и възстановяване и отговаря за добрия имунитет. Можем да превключим към този режим и чрез коремно дишане, удължаване на издишването и/или дишане през лявата ноздра.
  • Издишване Капалабхати и алтернативно дишане са особено подходящи както при обикновена хрема, така и при синузит.

​РЕЛАКСАЦИЯ И МЕДИТАЦИЯ:
Когато Ганди знаел, че му предстоят много напрегнати и стресови дни, казвал "Значи днес трябва да медитирам два пъти по-дълго…". Наистина, релаксацията и медитацията са сред най-мощните средства за облекчаване на стреса и нервното напрежение и това вече е доказано чрез множество проучвания. Изследванията показват и положителното въздействие на медитацията върху имунитета.

ЯМИ И НИЯМИ:
В основата на йога, преди асаните, дихателните и другите практики, стои спазването на някои основни правила на поведение, изграждащи т.нар. личен и социален кодекс. Най-общо те могат да бъдат сравнени с 10-те Божи заповеди, но са още по-всеобхватни от тях. Сред тези правила, например, спадат т.нар. Шауча (поддържане на външна и вътрешна чистота) и Тапас (налагане на самоограничения с определена цел), които са изключително актуални днес. Затова може да се каже, че ако ги практикуваме, правим и йога, като същевременно спазваме основни правила за предпазване от инфекции.

​ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ГЕНЕТИЧНО НИВО:
А най-изумителното е, че хората, практикуващи редовно йога и медитация въздействат върху гените си! Изследвания показват, че практикуването на йога и медитация активира редица гени, отговорни за процеси с благоприятно влияние върху здравето (включително върху имунната ни защита). И обратно - дори да сме наследствено предразположени към някои заболявания, те може никога да не се проявят, ако практикуваме йога и медитация. Епигенетика (озн. "над генетиката") е интердисциплинарният научен клон, занимаващ се с методите, чрез които можем да въздействаме на гените си.  

Може да се каже още много за положителните ефекти на йога върху физическото и психо-емоционалното ни здраве (сериозни научни институти по целия свят изследват темата от години), но и това да запомним е достатъчно. А най-важното е да започнем да практикуваме без да отлагаме, защото път, наречен "По-късно" води до място, наречено "Никога". Или както е казал Свами Шивананда (велик духовен и йога учител и много добър лекар) "И един грам практика е повече от хиляди тонове теория".

Бъдете здрави!

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Д-р Мариян Иванов е основател и собственик на Медицински център "Фитолек". Той е водещ специалист в сферата на холистичната медицина и акредитиран йога инструктор към международната организация Yoga Alliance. Магистър е по здравен мениджмънт към Университета в Нант - Франция. Специалист е по вътрешни болести, хомеопатия, апи-, фито- и нутритерапия. Преподава хомеопатия в Европейска школа по клинична хомеопатия и в Медицински университет - София. Създател е на хранителните добавки с марката “Фитолек", произвеждани за България във Франция. Създател е и на чайовете с лечебна насоченост от серията “Фитолек”, произвеждани от Българска чаена компания. Автор е на редица книги и научни публикации. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце” е в съавторство с академик Норбеков.

Коментари 0

profile photo