Как да се предпазим от коронавирус, грип и други инфекции?

15 март 2020
6629
С тaзи публикация бих желал да отговоря на актуалния въпрос, който вече дни наред аз и моите колеги от Медицински център "Фитолек" получаваме: "Как да се предпазим от коронавирус и грип? Кои според вас са най-ефективните превантивни средства срещу вирусни инфекции?"


На базата на 30-годишната ми лекарска практика както в конвенционалната, така и в алтернативната медицина, тук съм събрал редица методи и средства, които включително аз използвам за себе си и близките си. Обобщил съм най-ефективните подходи от сферата на ароматерапията, фитотерапията, хомеопатията, апитерапията, йога, храненето, самомасажа и работата с нагласи. Има какво да направим като превенция, вместо да се поддаваме на страх.


ДИРЕКТНО УНИЩОЖАВАНЕ НА МИКРОБИТЕ: 
Редовно дезинфекцирайте ръцете си и повърхностите, до които имате чест допир. Ето рецепта за дезинфектант за ръце и предмети (подходящ е включително за йога постелки), който е алтернатива на химичните препарати.

Продукти:Напълнете ¼ от шишето със спирт (водка), допълнете с вода и добавете избраното от вас етерично масло. Преди употреба винаги разклащайте шишето. Няколко пъти дневно пръскайте ръцете и ги разтривайте, както се ползва стандартен дезинфектант. Същото можете да правите и с предмети от бита, дръжки на врати и т.н. В допълнение, ако използвате този дезинфектант само за ръце, можете да добавите към него няколко капки витамин Е и алое.

Ако не ви се занимава да приготвяте сами дезинфектант, можете да използвате готов такъв – спрей Мама Миа на Вивасан.

Освен за ръце и повърхности, можете да ползвате домашния дезинфектант или спрея Мама Миа като няколко пъти дневно впръсквате върху шала, който носите и/или върху горния край на дрехата си, в близост до устата и носа. Това е особено препоръчително, ако ви се налага да пътувате в обществен транспорт и ако контактувате с много хора. В случай че носите медицинска маска, можете да пръснете върху нея от външната страна и така ще увеличите многократно предпазното й действие. Със същата цел върху шала и медицинската маска можете да слагате няколко пъти дневно по няколко капки етерично масло от споменатите по-горе. Можете да впръсквате домашния дезинфектант или спрея и в затворени помещения - на завесите или върху мебелите, за саниране на въздуха.

ЗАЩИТA НА "ВХОДНИТЕ ВРАТИ" ОТ МИКРОБИ:
Носът и устата са входните врати за дихателните инфекци. За да ги предпазите:
 • Направете си капки за нос с етерично масло от Чаено дърво с манука и канука: В 10 мл. базово масло капнете 5-8 капки от етеричното масло и с помощта на капкомер, няколко пъти дневно и преди сън капвайте по 2 капки от сместа във всяка ноздра. За база, можете да използвате масло от авокадо, арган, сусам или просто зехтин - зависи от предпочитанията ви. Капките с чаено дърво са щадящи към носоглътката и безкомпромисни към бактериите и вирусите. Чаеното дърво е мощен антисептик с широк спектър на действие (стрептококи, стафилококи, вируси, гъбички). Има противовъзпалително, болкоуспокоително, противоалергично, имуностимулиращо и регенериращо действие. А съчетанието с масла от канука и манука, създава голямо преимущество в сравнение с чистото масло от чаено дърво, тъй като няколко пъти увеличава ефекта на въздействие. Освен това се омекотява специфичната миризма на чистото масло от чаено дърво. Капките могат да се използват и за малки деца, след консултация с лекар ароматерапевт. За тази рецепта използвайте единствено Чаеното дърво на Вивасан, заради омекотената формула с канука и манука!
 • Комбинирани капки за нос: Силно противомикробно и противовъзпалително действие упражняват и капките за нос с етерични масла, приготвени по следния начин: към 10 мл. сусамово масло/зехтин добавете 2 капки етерично масло Евкалипт, 2 капки етерично масло Мащерка и 2 капки етерично масло Чаено дърво с манука и канука. Слагат се 3-5 пъти на ден по 2 капки във всяка ноздра. За деца под 3 години етеричните масла се намаляват наполовина, т.е. по 1 капка в 10 мл. сусамово масло/зехтин.
 • Препоръчвам също втриване в ноздрите и над горната устна на Балсам от 33 алпийски билки на Вивасан. Той съдържа билкови екстракти, които са богати на вещества с мощно противомикробно и противовъзпалително действие.

Защо препоръчвам именно продуктите на Вивасан:
 • Всички продукти на Вивасан имат висока биодостъпност. Близо 80% от активните вещества достигат до кръвта и оттам – до тъканите и органите. Вивасан не използва консерванти и оцветители, и използва растителни суровини само от екологично чисти райони.
 • Вивасан спазва GMP стандарт (Good Manufacturing Practices или "добра производствена практика"). GMP е стриктна система от правила, които контролират всички етапи от производствения процес, за да се гарантира, че продуктите от всяка партида имат еднакви качества.
 • Надписът „Произведено в Швейцария“, който можете да видите на опаковките означава, че и самата държава упражнява непрекъснат стриктен контрол върху качеството и всички етапи на производството. Никоя друга държава не се ангажира с такъв контрол, когато става въпрос за етерични масла и хранителни добавки!

 • ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА УСТНАТА КУХИНА:
  При миене на зъбите, капвайте по 1 капка от етерично масло Чаено дърво с манука и канука и/или етерично масло Лимон върху предварително намокрената четка, с пастата за зъби на нея. Този метод е много полезен и при склонност към възпаление на венците и/или афти. А лимонът има включително избелващ ефект върху зъбите.

  УНИЩОЖАВАЙТЕ СВОЕВРЕМЕННО ПРОНИКНАЛИ В ОРГАНИЗМА ВИРУСИ И БАКТЕРИИ:
  • Приемайте вътрешно по 1-2 капки етерично масло от Чаено дърво с манука и канука и/или от Лимон – 1-3 пъти дневно, в лъжица със сироп, компот, сок, негорещ чай (ако е много горещ, ще изпари етеричното масло) или мляко.
  • Приемайте вътрешно Екстракт от семена от грейпфрут (ЕСГ) на Вивасан. Той е с изключително качество и висока концентрация на активно вещество - 33%. Важна подробност е и фактът, че е разтворен в растителен (кокосов) глицерин, без добавяне на вода. Има силно изразени бактерицидни свойства, антимикотичен ефект и противовирусно действие. Един от най-добрите природни антибиотици. Противопоказания: хора, които имат алергия към цитруси. Бременни жени и деца под 6 годишна възраст е добре да се консултират с предварително с лекар. Всички дозировки по-долу са за възрастен човек. Използва се за вътрешна употреба винаги разреден! Най-добре се приема в цитрусов сок (портокал) или в прясно мляко. Указаните дозировки са примерни. 
   При вирусни инфекции: 15-20 капки 3 до 6 пъти дневно, разредени в портокалов сок или чай. Желателно е да сте направили консултация с лекар, особено в случай, че приемате други медикаменти с химичен произход; В периоди на грипна епидемия може да взимате ежедневно по 10 капки ЕСГ сутрин.
   При възпаления на дихателните пътища (фарингит, ангина, синуит, бронхит): по 10-15 капки 3-4 пъти дневно, разтворени в портокалов сок или чай (отново е препоръчително да се направи консултация с лекар). Може да приготвите и капки за нос при хрема и синуит: в 10 мл. сребърна вода добавете 3-4 капки ЕСГ, разбъркайте добре и ползвайте често през деня.

  СТИМУЛИРАЙТЕ ИМУННАТА ЗАЩИТА:
  Приемайте доказани уминостимулатори!
  • За децата препоръчвам сироп Имун Фит на Вивасан. Приема се 1-2 пъти дневно на гладно. От 3 до 6 годишна възраст – по 1 чаена лъжица (5 мл), над 6 годишна възраст – по 1 супена лъжица, под 3 годишна възраст – 2-3 мл. на прием. Сиропът не съдържа консерванти и задължително трябва да се съхранява в хладилник след отварянето му. Така може да остане годен за консумация и два месеца. Към лъжицата сироп могат да се добавят толкова капки клеева тинктура или Екстракт от семена от грейпфрут (ЕСГ), колкото са годините на детето. Друг вариант е към лъжицата сироп да се прибавят 1-2 капки етерично масло Лимон или Чаено дърво с манука и канука.
  • За възрастни и деца над 3-4 годишна възраст препоръчвам 1-3 капсули от хранителната добавка Имуно Фитолек. Тази хранителна добавка представлява комбинация на витамините, микроелементите и растителните екстракти с най-мощното имуностимулиращо действие: вит. С, вит. Д, цинк, селен, екстракти от ехинацея и котешки нокът (саменто). Интересно е да се спомене, че според редица проучвания селенът и цинкът играят много важна роля в профилактиката и лечението на инфекцията с коронавирус. Ако децата не могат да приемат капсули, последните могат да бъдат отворени и съдържимото да се прибави към пюре, кисело мляко, пчелен мед или друга храна, която детето консумира. При настъпило разболяване препоръчваната профилактична доза Имуно Фитолек може да се удвои.

  ЧАЙОВЕ ЗА ИМУННА ЗАЩИТА, ГРИЖА ЗА НОСОГЛЪТКАТА И ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА:
  Аз лично използвам чайовете Фаринго Фитолек, Бронхо Фитолек, Имуно Фитолек, Ехинацея Фитолек, Анахата Фитолек и Вишудха Фитолек (последните два са от серията чайове за 7-те чакри). За повишаване на лечебния ефект на чая ще допринесе подслаждането му с пчелен мед, с мед от зелени борови шишарки или борови връхчета, или със сироп от черен бъз. От полза ще бъде и добавянето към чая на 1-3 капки етерично масло Лимон или на няколко капки клеева тинктура.

  ПРИГОТВЕТЕ СИ ПОЛЕЗНА НАПИТКА:
  За целта в 700-800 мл. вода направете запарка от настърган джинджифил (колкото лютиво издържате, но коренът да е с дължина поне около 1 см), 2 пакетчета чай Фаринго Фитолек (или Бронхо Фитолек). Добавете 60 капки клеева тинктура, 4-5 капки етерично масло Лимон и/или Чаено дърво с манука и канука, и по желание - малко мед. От тази напитка пийте в продължение на целия ден.

  ХОМЕОПАТИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА:
  Осцилококцинум – по 1 флакон веднъж седмично (например всяка неделя), плюс Silicea 15 CH и Echinacea 5 CH – редуват се, като се взимат по 5 гранули през ден (едното на четни, а другото – на нечетни дати). При предразположение към чести дихателни инфекции със суха кашлица по същия начин можете да редувате Phosphorus 9 CH и Bryonia 9 CH. Хомеопатията е много ефикасна и при настъпило вече заболяване, но в тези случаи изборът на подходящите хомеопатични лекарства е строго индивидуален.

  ИЗПАРЯВАЙТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА: 
  Можете да използвате, например, етерични масла Лимон, Чаено дърво с манука и канука, Карамфил, Лавандула, Розмарин, Евкалипт или Мащерка. Особено препоръчително е това, ако ви се налага да работите в затворено помещение с много хора. Или у дома, особено ако има болен член на семейството. Най-достъпният вариант е да ползвате току що кипнала и махната от котлона вода, към която прибавяте няколко капки от избраното етерично масло (приблизително 1 капка на 4-5 м2 площ). Още по-добре е ако ползвате ултразвуков дифузер, тъй като не нагрява маслата при изпаряването, съхранявайки максимално химичния им състав.

  ПРЕВЕНЦИЯ ЗА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА И БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ:
  Втривайте крем Мащерка на Вивасан в шията и гръдната кост всяка сутрин. Това е особено препоръчително за хората, склонни към чести възпаления на гърлото, дихателните пътища и/или белите дробове. Кремът Мащерка представлява комбинация от няколко етерични масла с мощно антисептично и противовъзпалително действие.

  ТОПЛИ ВАНИ ЗА КРАКАТА С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА: 
  В леген с топла вода се поставя морска сол, върху която са сложени няколко капки етерично масло Лавандула. Може да се комбинира с етерично масло Евкалипт, Розмарин, Сребърна ела, Хвойна и т.н. Общото количество етерично масло за леген да е 6 капки. Краката се държат във водата около 10 мин.

  СИЛАТА НА ПРОПОЛИСА:
  Прополисът не само стимулира имунната защита, но и упражнява силно антисептично действие. В моята практика аз често използвам клеевата тинктура, прополисовия мехлем за хрема, прополисовия спрей за гърло с невен, таблетките Проповит Е и други прополисови продукти на Хиги тест – фирма, доказала се през годините в областта на апитерапията. Много добри са и прополисовите продукти на проф. Пейчев.

  ПРАКТИКУВАЙТЕ РЕДОВНО ЙОГА: 
  Редовното практикуване на йога (поне 2 пъти седмично) спомага за подобряване на дейността на всички органи и системи в човешкия организъм (включително на сърцето, белите дробове и дихателните пътища), повишава жизнените ни сили и имунитета и допринася за намаляване на стреса, който ни разболява и срива имунната защита.

  ПРЕВЪРНЕТЕ ХРАНАТА В ЛЕКАРСТВО:
  Консумирайте повече свежи плодове и зеленчуци. Особено препоръчителни са цитрусовите плодове, чесънът, лукът, хрянът и лютите чушки, а също и пълнозърнести храни, ядки и семена. Много важно е и редовното ползване на подправки като куркума, джинджифил, черен пипер, лют червен пипер и др. Ограничете захарта, тестените изделия и месото. Пийте достатъчно течности. При разболяване действа добре краткотрайното гладуване.

  САМОМАСАЖ НА ДЛАНИТЕ, СТЪПАЛАТА И УШНИТЕ МИДИ:
  Там се намират редица биологично активни точки, чието стимулиране подобрява функционирането на организма и повишава защитните му сили. Правете масажа по възможност всеки ден.

  ВЯРВАЙТЕ В СИЛАТА НА ИМУННАТА СИ ЗАЩИТА И НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПАНИКА И СТРАХОВЕ:
  Лягайте и ставайте с положителна нагласа. Страхът и негативните мисли, чрез включване на различни механизми, отслабват имунитета и капацитета на организма да се справя с инфекции и болести.

  Грижете се за себе си, останете спокойни и бъдете здрави!

  Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

  За автора:

  Д-р Мариян Иванов е основател и собственик на Медицински център "Фитолек". Той е водещ специалист в сферата на холистичната медицина и акредитиран йога инструктор към международната организация Yoga Alliance. Магистър е по здравен мениджмънт към Университета в Нант - Франция. Специалист е по вътрешни болести, хомеопатия, апи-, фито- и нутритерапия. Преподава хомеопатия в Европейска школа по клинична хомеопатия и в Медицински университет - София. Създател е на хранителните добавки с марката “Фитолек", произвеждани за България във Франция. Създател е и на чайовете с лечебна насоченост от серията “Фитолек”, произвеждани от Българска чаена компания. Автор е на редица книги и научни публикации. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце” е в съавторство с академик Норбеков.
  Choose plan image

  Започни твоята йога практика още днес

  Коментари 0

  profile photo