Йога за 4-те състояния на жената: Шаманката

Като жени, ние сме зависими от 4-те фази на женския си цикъл, които наподобяват фазите на Луната. Всеки месец ние преминаваме през 4 различни етапа, които са свързани с хормоналните промени, протичащи в тялото ни. Тези промени направляват смяната на настроенията ни и нивото на енергията, с която разполагаме. В поредица от 4 видеа, Деви ще те преведе през практики за всяка от фазите на жената.

Това е практиката за третата седмица от месечния цикъл, от 21 до 28 ден. В тази фаза жената изпитва предменструалния синдром (ПМС). Настъпват хормонални промени - нивото на прогестерона започва да се повишава, а нивото на естрогена намалява. Тялото се подготвя да изхвърли неоплодената яйцеклетка. И това създава у жената усещане за нереализираност; усещане, че нещо трябва да си отиде, защото не се e осъществило. И жената изпитва раздразнение. В тази фаза тя става по-интровертна, за разлика от първите две седмици. Способността й да бъде на разположение за външния свят или за себе си варира според настроението й. Този период се нарича Шаманката, заради възможността на жената да се разхожда между световете - ту е обърната навътре, към подземния свят (дълбините на душата й), ту навън, към проявения свят.

За тази седмица е подходяща бавна практика, близо до земята, с повече дишане. А в хода на ежедневието е важно да следиш нуждите си и да ги задоволяваш. Това е периодът, в който трябва наистина да обичаш себе си. И да се оставиш на тези вълни, които те люшкат в различни посоки.

Коментари 0

profile photo