Йога за 4-те състояния на жената: Мъдрата жена / Старицата

Като жени, ние сме зависими от 4-те фази на женския си цикъл, които наподобяват фазите на Луната. Всеки месец ние преминаваме през 4 различни етапа, които са свързани с хормоналните промени, протичащи в тялото ни. Тези промени направляват смяната на настроенията ни и нивото на енергията, с която разполагаме. В поредица от 4 видеа, Деви ще те преведе през практики за всяка от фазите на жената.

Това е практиката за Старицата или Мъдрата жена - периодът на менструация в женския цикъл. Тогава жената се освобождава (в прекия и преносния смисъл) от онова, което повече няма място в нея. В тази седмица тя може да има болки в тялото си, пасивна е, има нужда да намери покой и да остане свързана с по-дълбоките си пластове. Докато пуска старото да си отиде, чрез кървенето жената метафорично умира. В тази фаза тя има нужда да си почива. В племенните култури, по време на менструация жените се оттеглят на специално място, откъсвайки се от ежедневния живот. Ако имаш възможност, добре е поне през първите дни на цикъла да си осигуриш лично пространство и да останеш насаме със себе си. Така чрез края всъщност се подготвяш за новото начало.

В тази седмица в тялото на жената се активира апана ваю - пречистващата енергия, която отговаря за елиминирането на отпадните вещества и има заземяващо свойство. В периода на Мъдрата жена, Деви ще те преведе през спокойна практика близо до земята.

Коментари 0

profile photo