Духовно йога пътешествие в Хималаите

Каним те на епично йога пътешествие, което се прави веднъж в живота! Обиколка на Ришикеш - световната столица на йога, престой в ашрам, духовни церемонии на бреговете на реката Ганг, трекинг в Хималаите и посещения на едни от най-значимите свещени места за йогите от древността до днес - това са само част от вълнуващите преживявания, които те очакват заедно с Мими Дончева от Home Yoga и д-р Мариян Иванов от "Фитолек"!

***
ВАЖНО: Това не е стандартна екскурзия или ваканция! Отиваме на духовно пътешествие, лишено от лукс, подходящо само за хора, които практикуват йога и са в много добра физическа кондиция. Програмата включва два дни с 19-километрови планински преходи, изкачване до близо 3600 м надморска височина с две нощувки там и ден с 3-километрово изкачване до 3900 м надморска височина. Пътуването не се препоръчва за хора със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, респираторни и двигателни проблеми!   
***

След дългите полети до Делхи през първия ден, ще посрещнем второто утро от нашето приключение с йога практика и ще се впуснем в целодневна обиколка на основните забележителности в индийската столица. Ще посетим уникалния храм Лотус, интересни обекти на ЮНЕСКО като кулата Кутаб Минар от 13 век и гробницата на Хумаюн от династията на Моголите, Парламентът, Индийската порта и още. Ще си купим чай и подправки от стария пазар Чандни Чоук и ще се возим на рикша - едно забавно и леко екстремно преживяване, което със сигурност ще запомниш!

На третия ден от пътуването ще се отправим към Ришикеш - градът на ришите (индийските мъдреци) и световна столица на йога, която лежи в полите на Хималаите, на брега на свещената река Ганг. Ще се настаним за два дни в ашрама Йога Никетан - един от авторитетните в града, с дългогодишни традиции, ежедневни йога занимания и ритуали. Ще имаме двуразови йога практики, като по желание ще можем да се включим и в част от регулярните медитации и церемонии на място.

В Ришикеш ще посетим ашрама на Шивананда - един от най-значимите йога учители на 20 век и баща на йога традицията, в която Мими Дончева и д-р Мариян Иванов са обучени. На това място през 1963 г. Свами Шивананда е постигнал махасамадхи (напускане на живота в просветлено състояние на съзнанието). Местата, на които велики йога учители са живели и са постигнали самадхи (просветление) или махасамадхи са наситени с тяхната духовна енергия. Когато посещаваме такива места, ние се докосваме до тази висока вибрация и поемаме част от нея в себе си, ускорявайки собственото си личностно израстване.

Докато сме в Ришикеш ще посетим също ашрама на Бийтълс, в който световноизвестната група е отсядала при своя гуру Махариши. И ще имаме възможност да наблюдаваме вечерния ритуал Ганга Аарти, който се изпълнява от най-дълбока древност на бреговете на свещената река от брамини (индийски духовници), пеещи мантри. Няма да пропуснем също да посетим храма Кунжапури, който предлага красива панорама към града, както и местния пазар - чудесно място за покупка на сувенири.

На петия ден ще заминем за Гуптакаши, откъдето в последствие ще се отправим към изходната точка за планинския преход в Хималаите. Междувременно ще разгледаме още два интересни храма и ще се насладим на красиви гледки.

На шестия ден още в малките часове ще имаме трансфер до Гаурикунд - началната точка за 19-километровия планински преход до Кедарнат, който се намира на 3583 м надморска височина. Това е един от най-големите поклоннически маршрути в Индия, водещ до храма на Шива в Кедарнат - едно от 12-те най-свещени места за индийците и мястото където през 8 век Ади Шанкарачаря, един от най-великите йога учители за всички времена, е постигнал своето просветление. Второ място по пътя ни, където ще се заредим с високо вибрационна енергия!

В района на Кедарнат също така се намира свещеното езеро Канти Саровар, наричано още Ганди Саровар, тъй като над него е разпръсната част от праха на Махатма Ганди. Това езеро е почитано като специално място от най-стари времена. Древните предания гласят, че именно на бреговете на Канти Саровар е медитирал Шива, който е считан от йогите не за божество, а за историческа личност и за първият йога учител на света. Там той е предал познанието за йога на Саптаришите - седемте митични мъдреци, които първи са практикували йога и след това са я разпространили. Така че основната цел на нашия планински преход е да достигнем до това специално място, откъдето преди хиляди години е тръгнала науката йога! Третата топ локация, на която ще се докоснем до невероятна енергия!

На изходната точка за прехода до Кедарнат всички участници ще преминат медицински преглед. Необходимо е да се носят лични лекарства, топли дрехи, дъждобрани, тоалетни принадлежности, връхни дрехи срещу вятър защото температурите на тази височина са доста по-ниски. Маршрутът, по който се върви е отворен само в диапазона от 04:30 ч. до 13:30 ч. - това е времевата рамка, в която трябва да извървим дистанцията. Макар че е предизвикателство, маршрутът е добре развит и се минава от хиляди хора всяка година, като по пътя има места за почивки и обяд.

В ранния следобед на шестия ден ще се настаним в хижа (къща за гости) в Кедарнат. Моля, имай предвид, че условията за настаняване в хижата са спартански - нощува се в общи помещения тип "туристическа спалня". Привечер ще отидем на посещение в храма в Кедарнат и ще участваме във вечерната церемония Аарти с пеене на мантри.

На следващата сутрин ще се отправим на 3-километров преход до свещеното езеро Канти Саровар, което се намира на 3900 м надморска височина. Трасето дотам е леко, минава през красиви полета и покрай водопада Мадху Ганга. Достигайки до езерото, ще отделим време за самостоятелна медитация, за да усетим енергията на мястото. После ще се върнем в Кедарнат и ще имаме свободен следобед за почивка.

На осмия ден ще се спуснем обратно към Гаурикунд по 19-километровия планински маршрут и ще имаме трансфер до Рудрапраяг за нощувка.

Ще стартираме деветото утро с пътуване до Харидвар - един от духовните центрове на Индия, в района на Ришикеш. Там ще наблюдаваме вечерния ритуал Ганга Аарти - едно незабравимо преживавяне, за което се казва, че всеки трябва да го види през живота си. Церемонията се провежда ежедневно сутрин и вечер на Хар Ки Паури Гат, където свещеници изпълняват огнен ритуал на фона на мантри и песнопения.

На десетия ден ще се отправим обратно към Делхи, където ще посетим забележителния храм Акшардхам, с неговите градини и великолепна архитектура. А привечер ще правим йога в хотела.

Рано сутринта на единадесетия ден ще си вземем довиждане с магичната Индия и заредени с незабравими спомени за цял живот ще поемем по пътя към вкъщи!


КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИШ ОТ ТОВА ПЪТЕШЕСТВИЕ:
✅  11 дни, от които 9 пълни дни в Индия с посещения на редица забележителности и свещени места
✅  Обиколка на Ришикеш - световната столица на йога
✅  2 дни в ашрам
✅  6 йога практики с Мими Дончева и д-р Мариян Иванов в хода на програмата
✅  3 дни с планински преходи в Хималаите
✅  3 от най-значимите места на поклонение за йогите - ашрама на Шивананда, храма в Кедарнат и езерото Канти саровар
✅  3 свещени ритуала с брамини, пеещи мантри - в Ришикеш, Кедарнат и Харидвар
✅  Самолетни билети и всички трансфери по маршрута
✅  Пълен пансион (нощувки + закуска, обяд и вечеря) по време на цялата програма
✅  Възможност за личен контакт с Мими Дончева и д-р Мариян Иванов
✅  Възможност да си създадеш незабравими спомени
✅  Възможност за нови приятелства с хора, които споделят твоите интереси

​ВИЖ ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ПО ДНИ НАЙ-ДОЛУ!

Пътуването се организира съвместно с туристическа агенция "Руал Травел", удостоверение за регистрация номер 00062.


КОГА: 26 септември - 6 октомври 2024

КЪДЕ: Индия

NB! Пътуването е бутиково, за група до 20 човека - побързай да запазиш своето място докато има възможност!


ПАКЕТНА ЦЕНА:
 • При ранно записване до 15 юни - 3850 лв. на човек в двойна стая; 4466 лв. на човек в единична стая;
 • От 16 юни - 3950 лв. на човек в двойна стая; 4566 лв. на човек в единична стая.

Цената включва: 
 • Самолетен билет (с включени летищни такси, чекиран багаж до 30 кг и ръчен багаж до 8 кг);
 • Ранно настаняване в хотела със закуска в ден 2;
 • 2 нощувки със закуски, обеди и вечери в Делхи;
 • 2 нощувки със закуски, обеди и вечери в Ришикеш;
 • 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря в Гуптакаши;
 • 2 нощувки със закуски, обеди и вечери в Кедарнат; 
 • 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря в Рудрапраяг; 
 • 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря в Харидвар; 
 • Трансфери летище – хотел – летище с минибус/автобус;
 • Транспорт по програмата с минибус/автобус;
 • Местен водач-придружител;
 • Екскурзоводско обслужване на български език;
 • Входни такси за посещаваните обекти.

Цената НЕ включва:
 • Такса за издаване на индийска виза - 95 лв. (туроператорът съдейства за издаване на визата);
 • Задължителна такса регистрация за разрешение за преминаване на маршрута Гаурикунд – Кедарнат (таксата е около 4 евро на човек в двете посоки)
 • Бакшиши за местен екскурзовод и шофьор – заплащат се задължително и са в размер на 6 USD на човек на ден;
 • Видео и камера такси където се изискват; 
 • Медицинска застраховка с общо покритие 10 000 евро и с включен асистанс – 2 лв. на човек на ден;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване”;
 • Разходи от личен характер.


Хотели използвани по програмата (или подобни):
Необходими документи: За пътуване до Индия е необходимо да притежавате международен паспорт, валиден 6 месеца към дата на връщане от пътуването. Туроператорът съдейства за издаване на индийска туристическа виза (попълва се визов формуляр и се предоставя копие от валиден задграничен паспорт и 1 (една) цветна снимка с размер 5см/5см); приблизителен срок за издаване - 10 дни.

Местна валута – Индийска рупия.

Здравни изисквания: Индийската страна не изисква задължителни ваксини, освен ваксина против жълта треска за лица, посетили през последните 6 дни държави, в които е разпространено това заболяване (главно африкански и латиноамерикански държави).

Полетно разписание:
 • София - Истанбул - 15:25 ч. – 16:50 ч.;
 • Истанбул - Делхи - 20:15 ч. – 04:40 ч. (+1);
 • Делхи - Истанбул - 06:20 ч. – 10:40 ч. 
 • Истанбул - София - 13:20 – 14:35 ч

Продължителност на полетите:
 • София – Истанбул – Делхи - около 10 ч. и 45 мин.
 • Делхи – Истанбул – София - около 10 ч. и 45 мин. 


ЗА ЗАПИСВАНЕ: ОНЛАЙН ФОРМУЛЯР

Записването става със заплащане на капаро 30% от сумата към туристическата агенция.

За въпроси: Руал Травел, Милена Стефанова - 0885 098 174, rual-44@rual-travel.com


ЗА ЙОГА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ:

МИМИ ДОНЧЕВА е международно сертифициран йога инструктор, астролог и магистър по „Психология на здравето“. Основател и собственик е на Home Yoga - онлайн йога студио и академия за балансиран живот.

Автор е на книгите „Излекувай чакрите си“ и „Разгадай хороскопа си“, както и на множество публикации за йога и астрология в печатни медии и онлайн.

Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионално обучение към Българска федерация по йога и Национална спортна академия „В. Левски“ с квалификация „Треньор по йога“. Плюс обучения по Ащанга виняса и Виняса флоу йога към Himalayan Yoga Association, Индия. Има най-високата акредитация за йога инструктори (RYT 500) към международната организация Yoga Alliance. Преминала е специализации в Йога през бременността, Йога за деца и Антигравити йога.

Астрология е изучавала към Съюз на астролозите „Иван Станчев“. А психология е завършила в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи, випасана медитация, аюрведическа кулинария и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология.

В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.


Д-Р МАРИЯН ИВАНОВ е основател и собственик на Медицински център „Фитолек“. Той е водещ специалист в сферата на холистичната медицина и акредитиран йога инструктор към международната организация Yoga Alliance.

Магистър е по здравен мениджмънт към Университета в Нант - Франция. Специалист е по вътрешни болести, хомеопатия, апи-, фито- и нутритерапия. Преподава хомеопатия в Европейска школа по клинична хомеопатия и в Медицински университет - София.

Създател е на хранителните добавки с марката „Фитолек“, произвеждани за България във Франция. Създател е и на чайовете с лечебна насоченост от сериите „Фитолек“ и „Чакра Фитолек“, произвеждани от Българска чаена компания. Автор е на редица книги и научни публикации. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце“ е в съавторство с академик Норбеков. 
 

Програма

26 септември (четвъртък)

Полет София – Истанбул, 15:25ч. – 16:50 ч.
Полет Истанбул – Делхи, 20:15 ч. – 04:40 ч.

27 септември (петък)

Пристигане в Делхи. Трансфер до хотела. Време за йога практика. Закуска.
Разглеждане на стария Делхи, столица на мюсюлманска Индия от ХII век до XIX век - Джамията Джама Масджид – един от архитектурните подаръци, оставени от Шах Джахан и една от най-големите джамии в Индия; Мемориала Радж Гат – място, където се съхраняват мощите на борците за свобода в Индия; посещение на пазара Чандни Чоук (имате възможност да се повозите на рикша).
Панорамна обиколка на новия Делхи, построен от британския Радж, за да замени Калкута през 1931 г. като столица на индийската държава: Парламента; Индийската порта – 42 м. висока триумфална арка, на която са изписани имената на 85 000 индийски войници, загинали по време на различни войни в началото на XX век;
Кулата Кутаб Минар (ЮНЕСКО) – висока 72.5метра; храма Лотус - построен през 1987 г. от последователи на бахайската вяра и на гробницата на Хумаюн (ЮНЕСКО), построена от една от неговите вдовици, девет години след неговата смърт.
По време на обиколката е включен обяд. Вечеря. Нощувка.

28 септември (събота)

Време за йога практика. Закуска.
Отпътуване за Ришикеш през Харидвар (230 км. / около 5 часа). Обяд по пътя.
Настаняване в ашрам. Свободно време за медитация.
Наблюдаване на вечерния свещен ритуал Ганга Аарти 18:00 – 19:00 ч.
Вечеря. Нощувка в Ришикеш.

29 септември (неделя)

Сутрешна йога практика. Закуска.
Посещение на Шивананда ашрам.
Обяд. Следобедна разходка в Ришикеш, посещение на храма Кунжапури, който е известен и със своята красива панорамна гледка към града, разглеждане на ашрама на Бийтълс, в който световноизвестната група е отсядала по време на своя престой в Индия. Разходка по местния пазар - чудесно място за пазаруване на сувенири.
Вечерна йога практика. Вечеря. Нощувка в Ришикеш.

30 септември (понеделник)

Сутрешна йога практика. Закуска.
Отпътуване за Гуптакаши през Девпраяг и Рудрапраяг (220 км. / около 7-8 часа). Спирка за обяд. По пътя могат да се видят свещеният ръкав на Ганг - реката Мандакини и селището Тилвара.
Посещение на храма Наришвар в Гуптакаши. Настаняване.
Разглеждане на храма Арднаришивар, който приютява известната статуя наполовина жена, наполовина мъж, която изобразява едновременно бог Шива и съпругата му - богинята Парвати.
Вечеря. Нощувка в Гуптакаши.

1 октомври (вторник)

Ранна закуска. Около 04:00 ч. - трансфер до Сонпраяг и следващ трансфер с местен транспорт до Гаурикунд. (Около 30 км. / около 1:30 часа).
Подготовка с медицински преглед за планински преход (19 км.) до Кедарнат, който започва от Гаурикунд и отвежда на 3583 м. над морското равнище. Необходимо е да се носят лични лекарства, топли дрехи, дъждобрани, тоалетни принадлежности, връхни дрехи срещу вятър защото температурите на тази височина са доста по-ниски. По време на изкачването спирка за обяд.
Пристигане и настаняване в къща за гости-хижа.
Посещение на Кедарнат Даршан, един от 12-те Джьотирлинги в Индия. Вечерна церемония Аарти със свещени песнопения в храма Кедарнат. Светилището в Кедарнат, разположено на фона на живописния планински масив, е сред най-известните места за поклонение в Индия, едно от четирите дхами. Според индуската вяра тук бог Шива, богът на сътворението и унищожението, се почита като Кедарнат – „Господар на полето“.
Вечеря. Нощувка в Кедарнат.

2 октомври (сряда)

Закуска. Планински преход до езерото Ганди Саровар (3 км). Познато още като Ганди Тал или Чорабари Тал, езерото е природен феномен, създаден от глетчера Чорабари Бамак. Намира се на 3900 м. надморска височина с кристално чисти води и предлага прекрасна гледка към околните хималайски хълмове. През 1948 г. тук е разпръсната част от праха на Махатма Ганди. Според митологията това езеро е било мястото където Шива е предал знанието за Йога на Саптаришите, седемте митични мъдреци, които първи са практикували йога. До ледника се намира храмът на Байрава. Трикилометровият преход до езерото започва от моста на Кедарнат - трасето е леко, минава през красиви полета и покрай водопада Мадху Ганга. Върщане в Кедарнат. Обяд. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 октомври (четвъртък)

Закуска. Планински преход обратно до Гаурикунд (19 км). Спирка за обяд по време на прехода. Отпътуване за Рудрапраяг (71 км. / около 3-4 часа).
Пристигане вечерта, настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Рудрапраяг.

4 октомври (петък)

Закуска. Отпътуване за Харидвар (220 км. / около 5 часа). Обяд.
Пристигане и настаняване в хотела. Свободно време за почивка.
Наблюдение на вечерния ритуал Аарти в Харидвар, незабравимо преживавяне, което всеки би трябвало да има в живота си. Царемонията се провежда всяка сутрин и вечер в Хар Ки Паури Гат в Харидвар. Свещенниците изпълняват ритуала на фона на песнопения и мантри в чест на реката Ганг.
Вечеря. Настаняване и нощувка Харидвар.

5 октомври (събота)

Закуска. Отпътуване за Делхи (230 км. / около 5 часа). Обяд.
Посещение на забележителния храм Акшардхам, с неговите градини и великолепна архитектура.
Настаняване в хотела. Време за йога практика. Вечеря. Нощувка.

6 октомври (неделя)

Закуска – сух пакет. Ранен трансфер до летището.
Полет Делхи – Истанбул, 06:20 ч. – 10:40 ч.
Полет Истанбул – София, 13:20 – 14:35 ч.