Легендата за Черната Manduka

02 май 2018
2422
Изборът на йога постелка зависи от доста фактори (виж повече в статията Как да избера йога постелка?). Сред тях има и точни показатели, като дебелина, качество на материалите, цена и т.н. Но има и субективни фактори, които са свързани с личното светоусещане на практикуващия. Човекът е емоционално същество, водено от вътрешни желания. А йога постелката е една специална лична територия. С все по-широкото разпространение на йога, аксесоарите за практиката постепенно се превръщат в израз на личната философия на човека, на неговото отношение към йога и към живота като цяло. Така се ражда и легендата за Черната Manduka.
 
ЛЕКО НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО
Ключови за разпространението на йога на Запад са 70-те и 80-те години на миналия век. Точно тогава тя се превръща във феномен, който разчупва начина на мислене на хората и ги кара да осъзнаят истинското богатство на живота и неговия по-дълбок смисъл. Колкото по-популярна става йога, толкова повече нараства разнообразието от аксесоари, за да се отговори на различните нужди на практикуващите. И така, през 90-те се ражда нещото, което преобръща представите за йога постелка. Ако светът на модата се прекланя пред малката черна рокля на Коко Шанел, практикуващите йога пък са вдъховени от черната постелка, създадена преди точно 21 години от един архитект.
 
Името му е Питър Стериос. Питър бива буквално поразен от простотата и ефикасността на йога. Самите имена на асаните направо звучат вълшебно в ушите му. Той открива по онова време един нов свят - своя свят. По думите му, на пазара вече имало много видове постелки, но всички си приличали – стрували между 15 и 20 долара и изпълнявали основните изисквания, но заедно с това носели и много неудобства, пък и бързо се захабявали и повреждали. И така, един архитект с развиваща се кариера се затваря в своя калифорнийски гараж, запален по идеята да открие идеалния материал, който да послужи за основа на ново поколение постелка.
 
Когато сега го питат какво го е мотивирало, отговаря нещо много простичко, което обаче резонира с философията на йога: от благодарност. Питър Стериос казва, че измисля своята постелка като знак на признателност към големите учители, с които го е срещнал животът му. Питър избира името Manduka в почит към своя наставник, Шандор Ремете, чиято основна практика винаги включва позата Мандукасана или Жаба, позната още от "Хатха йога прадипика". Освен това, препратката към жабата, чиито крачета имат изключително добро сцепление с най-различни повърхности, добре предава основната идея за постелката на Стериос.  
 
„Следвах интуицията си, тя ме караше да вървя напред“, разказва Питър. Инвестицията тогава му излиза цели 25 хиляди долара. Но в йога студията се появява постелка, която се превръща в легенда за цяло едно поколение практикуващи - Черната Manduka. Макар че е около четири пъти по-скъпа от останалите на пазара, тя мигновено става хит и заживява свой собствен живот. 
 
ДА ИМАШ ЧЕРНА MANDUKA СЕ ПРЕВРЪЩА В СИМВОЛ
В Черната Manduka инвестират наистина отдадените практикуващи и тя постепенно се превръща в символ, на хората, които искат да видят и другата страна на живота - нематериалната. В раница, в калъф или небрежно понесена под мишница, Manduka се появява навсякъде - в Лос Анжелис и Берлин, но също в Непал, в Мексико, в Гърция…
 
Какво всъщност предопределя успеха й? Като архитект, Стериос винаги се стреми да предложи нов подход, ново решение в проектите, над които работи. Концентрира се около няколко качества, които – като практикуващ, му се иска да притежава и неговата постелка за йога. Най-важното от тях е правилното съотношение между сцепление и устойчивост. Стериос е наясно, че постелката служи за основа на всяка практика. За да потънеш в себе си и да тръгнеш по пътя на асаните, трябва да имаш стабилност и сигурност.  И въпреки, че живеем в несъвършен свят, Питър се стреми неговата Manduka да бъде съвършена. Така се ражда нещо елегантно и простичко, но в същото време удобно, издържливо и разпалващо желанието за йога. Ражда се Manduka, която издига изискванията към йога постелката на качествено ново ниво. 
 
Днес Manduka предлага голямо разнообразие от постелки. След Черната легенда, следват и други добри модели. Онова начало отпреди двайсетина години довежда до много нови разработки, които да отговорят на различни потребности.
 
Удобството е на първо място - как точно усещаме една или друга повърхност. В общия случай, дебелината на йога постелките варира между 3 и 6 мм. Колкото по-тънка е, толкова по-добре чувстваме пода или земята отдолу. При някои асани това е от значение. Освен това, ако често пътуваме и взимаме постелката със себе си, по-тънката е и по-лека, и удобна за пренасяне. Но ако, имаме свой йога кът у дома и подът, върху който лежим е студен, ясно е, че дебелина ще носи по-голям комфорт. Като среден вариант за тези ситуации е създадена Manduka eko mat prolite marbel, с чудесна дебелина от 4 мм, която дава възможност да практикуваме у дома, но също така да разнасяме постелката със себе си. Освен това, нейната повърхност, включваща естествен памук, не се пързаля дори при изпотяване, не се лющи и не избелява.
 
От доста години насам най-масовият материал за йога пособия е пластмасата или PVC. През последните години, обаче, нещата започнаха да се променят и все по-използвани стават естествените материали, като каучук или корк. За да съчетаят плюсовете и да избегнат минусите на различните материали, производителите започнаха да правят комбинации между тях, които придават на постелките хем удобство, хем екологичност, хем не предизвикват алегрии. Подобна е постелката Мanduka eko mat prolite travel, която е изработена от естествен каучук и в същото време e изключително лека, за да можем да сме мобилни с нея.
 
Ако практикуваме по-интензивен йога стил, като Ащанга виняса или Виняса флоу, желателно е да изберем постелка, която е предназначена за по-голямото натоварване. В такъв случай, добра идея е Manduka hermosa, която е предназначена както за йога, така и за почитатели на фитнеса. Високата плътност и мекота осигуряват защита на ставите и комфорт при изпълнение на позите. Пък и е напълно екологична. 
 
За осъзнатите практикуващи, екологичността на постелката е наистина важен фактор. Ясно е че ако живеем с принципите на йога, не ни се иска да замърсим с постелката си природата за следващите сто хиляди години… Когато изберем по-висок клас постелка, избягваме нуждата често да я сменяме с нова. Разбира се, качеството има своята по-висока цена. Но ако мислим дългосрочно, по-добре да забавим покупката и да инвестираме в постелка, с която да си подарим усещането, че правим крачка напред в живота. В крайна сметка, това е и една от целите на йога. Висококачествената постелка с доживотна гаранция срещу износване, като Manduka the black magic pro, може да бъде верен спътник в личната ни йога практика за цял живот!
 
Точно такава постелка търсел и Питър, ако се върнем към неговата история… Между другото, той успява да изплати всички свои дългове по разработването на Manduka още на втората година от създаването й. А 21 години по-късно фирмата присъства в 87 страни на света, с годишен оборот от 150 млн. долара. Но ако потърсим създателя на легендарната постелка в управата, няма да го намерим там. Още преди 11 години той напуска фирмата, но продължава да прави разработки за нови постелки. А преди 5 години, предава и това в ръцете на други хора, за да се фокусира основно върху практикуването на йога. Той оставя след себе си посланието, че имаш ли надеждна постелка, можеш да стигнеш наистина далеч в йога. Чак до себе си.
 
За още варинти на йога постелки, разгледай Yogashop.bg – първият и най-голям български йога магазин онлайн!

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор и астролог, създател на онлайн йога студиото Home Yoga и на Astro Academy. Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Автор е на редица публикации в списанията "Om Yoga & Lifestyle" и "Йога за всички". Астрология е изчувала към САИС. В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към БОАП. И прави магистратура "Психология на здравето" в СУ.

Коментари 0

profile photo