Когато „гнила ябълка“ разваля останалите

24 януари 2018
7776
При контакта си с негативни хора, винаги имаме избор дали да реагираме на тяхното поведение. И вместо да влизаме в излишни конфронтации, които източват енергията ни, можем да дадем личен пример чрез позитивни действия или да ограничим контакта. Това е наше право! 

Тъй като животът ни среща с най-различни хора, по всяка вероятност ни се случва да попадаме и в ситуации, в които поведението на един единствен човек оказва отрицателен ефект върху преживяванията на всички други наоколо. В офиса, конфликтна личност може да се опитва да налага правила, които засягат професионалния живот на останалите. Член на екипа, който е песимистично или критично настроен, често понижава духа на своите колеги. Дори в йога групите, някой, който е шумен и кисел, може да наруши спокойствието на тези, които са дошли да практикуват в тишина. А една „гнила ябълка“ в личното ни обкръжение може да ни пречи да забелязваме радостите в живота си.
 
Винаги ще има хора, които се опитват да теглят от енергията ни като ни разстройват, създават суматоха, ангажират ни със себе си по досаден начин или се държат сякаш са безгрешни. Е, имам новина за тях - с това те внасят горчивина и в собствените си преживявания. Обаче, не е нужно да позволяваме тяхната негативност и безпомощност да попарва нас и доброто ни настроение. Често, първият ни импулс е да се изправим лице в лице с такъв човек и да изразим гнева си. Обаче, това нищо не променя - „гнилите ябълки“ имат свойството единствено да вкиселяват живота ни, ако им позволяваме.
 
Вместо това, можем да вземем решение да не реагираме на думите или действията им. Така значително ще ограничим ефекта, който те имат върху нас и нашата среда. Постепенно, това умение ще се превърне в навик. И след време ще можем да гледаме подобни ситуации като безпристрастен страничен наблюдател, вместо да се ангажираме емоционално с тях.
 
Можем също да се опитаме да насърчим „гнилата ябълка“ да промени поведението си, като се отнесем положително спрямо нея. Това нерядко работи! Дори да ни се иска просто да се откъснем и човекът да ни остави на мира, нека да помислим какво го кара да се държи така. Може би вътрешно е дълбоко нещастен и неудовлетворен от собствени преживявания. Лошото поведение понякога е вик за помощ. Проявата на разбиране може да ни помогне да видим, че „гнилата ябълка“ не е непременно лоша. И да откриeм, че в сърцевината й се крият добри семки.
 
Но ако толерантността и добрината не помагат, редно е да примем, че киселите хора са просто факт от живота. И да не им позволяваме да въздействат върху качеството на нашите преживявания. Когато „гнила ябълка“ разваля останалите, ние просто я изхвърляме. Нека мислено пожелаем на такъв човек да намери щастието си далеч от нас! И да ограничим контактите си с него максимално. Ние сами създаваме своята реалност и избираме с кого да я споделяме – за добро или за лошо. И във всеки един момент можем да направим нов избор.

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е магистър по Психология на здравето, сертифициран йога инструктор и астролог. Основател и собственик е на онлайн йога студиото "Home Yoga", на "Home Yoga Academy" - онлайн академия за балансиран живот и на фондация "За повече здраве и щастие". Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.

Коментари 0

profile photo