Как се роди Международният ден на йога?

20 юни 2017
1360

Заедно с лятното слънцестоене, на 21 юни целят свят отбелязва Международния ден на йога. 


Идеята за този празник е утвърдена от Генералната асамблея на ООН в края на 2014 г., по предложение на министър-председателя на Индия, Нарендра Моди, който казва: 

"Йога въплъщава единството на ума и тялото; мисълта и действието; въздържанието и осъществяването; хармонията между човека и природата; цялостния подход към здравето и благосъстоянието. Не става въпрос за упражнения, а за откриване на чувство за единство със себе си, околните и света. Променяйки начина ни на живот и създавайки осъзнатост, йога може да подпомогне добруването ни." 

Моди предлага датата 21 юни, защото най-дългият ден от годината (в северното полукълбо) има специално значение в много части на света. От езотерична гледна точка светлината символизира познанието и понеже Слънцето грее най-продължително на 21 юни, този ден се счита за силен момент за просветление на съзнанието. От гледна точка на йога пък, лятното слънцестоене отбелязва прехода към Дакшинаяна: 6-месечният период до зимното слънцестоене, за който се смята че, подкрепя напредъка в духовните практики.

Благотворните ефекти от йога са изследвани и доказани от редица институти глобално. Тази древна наука е получила признанието на всички, които са избрали холистичния подход към здравето и искат да намалят стреса. А целта на официалното признание и от страна на ООН е да се разшири нейната популярност по света в името на човешкото здраве и благополучие. Същевременно санскритският корен на думата "йога" означава "обединявам", "свързвам", каквато е и базовата идея на Организацията на обединените нации. Празникът се чества от 2015 г. насам, с йога фестивали и мащабни йога практики в над 170 държави по света, включително в България. 

Ние в HomeYoga.bg абсолютно вярваме, че йога е пълноценна система за развитие на тялото ума и духа, и нашата мисия е да те подкрепяме в твоето лично израстване по този път. Мечтаем да направим поне 1% от българите по-здрави, с усещане за вътрешен баланс и добруване. И ще празнуваме Международния ден на йога със специално намаление на дългосрочните абонаменти за онлайн йога студиото. Използвай тази добра възможност да правиш йога вкъщи през следващите 6 или 12 месеца с част от най-добрите български инструктори! Отстъпката от 20% ще бъде валидна само на 21 юни ето тук: https://www.homeyoga.bg/signup

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор и астролог, създател на онлайн йога студиото Home Yoga и на Astro Academy. Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Автор е на редица публикации в списанията "Om Yoga & Lifestyle" и "Йога за всички". Астрология е изчувала към САИС. В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към БОАП. И прави магистратура "Психология на здравето" в СУ.

Коментари 0

profile photo