5 популярни, но погрешни възгледа за йога

28 март 2017
17595
Милиони хора по света правят йога. И още толкова искат да започнат, но нещо ги спира. Да хвърлим поглед на 5 от най-разпространените погрешни възгледи за йога и да разберем защо не са верни.


1. Трябва да си гъвкав, за да правиш йога
Йога не се прави, защото си гъвкав, а за да станеш гъвкав. При това, огъвкавяването се проявява на различни нива. Смята се, че липсата на гъвкавост в тялото отразява липса на гъвкавост в съзнанието. Разбира се, може да има някакви физически причини, но често сковаността е свързана с ограничаващи убеждения, които ни правят ригидни и твърди, и неспособни да се отворим към промяната. Гъвкавостта е меко и флуидно качество, което е свързано със способността ни да приемаме новото в живота си, каквото и да е то. Защото всичко тече и всичко се променя. "Разчупвайки" тялото, ние постепенно "разчупваме" и съзнанието си. В йога използваме тялото като един полезен инструмент, с който освен че се грижим за физическото си добруване, въздействаме върху начина си на мислене и катализираме процесите на личностно израстване.


2. Йога е за младите
Йога е за всички. В йога няма как да бъдеш твърде стар, понеже практиката може да се адаптира според нуждите на всеки човек. Няма значение кога и откъде започваш, с редовна практика резултатите не закъсняват. Свами Шивананда казва, че йога е само 1% теория и 99% практика. Не са един и два документираните случаи на възрастни хора, включително в България, които започват да се занимават с йога и постигат огромни резултати. На снимката отляво е 85-годишната Лазаринка Лазарова от йога клуб "Скорпион", която започва да практикува йога когато е на 68 години и понастоящем прави пози, които са предизвикателство за доста от младите... Йога може да внесе истинска радост и смисъл в третата възраст, премахвайки по естествен път болежките и ограниченията на старостта. Наистина е вярно, че човек е на толкова на колкото се чувства. Дори младият може да се състари, ако живее с убеждение за старост. Мисълта е по-силна от тялото. Каквото приемем за вярно за себе си, това ще изживяваме.  3. Йога е за жените
В съвременното общество йога се възприема като някаква гимнастика, която се прави от стройни и слаби жени. Принос за това има и рекламата. Мъжете смятат, че йога е твърде женско занимание, което би поставило мъжествеността им под въпрос... В моята практика съм чувала реплики от сорта на "Ооо, къде ти ще ходя да се гъзурча с жените!". Наистина :) Факт е, обаче, че в древността йога е била по-скоро мъжко занимание - великите адепти от миналото са основно мъже. Но дори това няма значение. Йога е за хората! И повечето хора, които са се осмелили да опитат, не могат да отрекат ефекта, защото са усетили комфорта на собственото си тяло и естествената радост, произтичаща от това. Йога е нещо, което трябва да се преживее лично. И много мъже, включително известни спортисти и звезди, са се убедили в ползите от йога, като Григор Димитров например (на снимката отляво).


4. Трябва да си слаб, за да правиш йога
Всъщност килограмите не са от никакво значение, защото йога има способността да регулира телесното тегло, понеже подобрява обмяната на веществата и балансира нивата на хормоните в организма. Независимо дали си твърде пълен или твърде слаб, ако редовно правиш йога, постепенно теглото ти ще се оптимизира по естествен начин. Важно е само да не се насилваш с практиката и да правиш пози, които тялото ти позволява в момента. А с напредването в йога ще се радваш да откриваш как можеш повече и повече.   

5. Йога е скучна
Колкото хора има, толкова и възгледи. Но дори йога да ти се стори скучна в началото, това вероятно ще се промени с напредъка ти в практиката. Защото в йога всичко има смисъл и логическо обяснение - колкото по-наясно ставаш със смисъла зад всяко упражнение и действие, толкова по-интересно ще ти бъде. Много хора се отказват от йога след няколко практики, но след време, в един по-осъзнат етап от живота си, я преоткриват и превръщат в част от ежедневието си. Може и да прозвучи неприятно, но аз смятам, че йога е занимание за интелигентните хора. Защото изисква работа с тялото и съзнанието едновременно. И ако човекът е все още неосъзнат и неспособен да се обръща навътре към себе си, статичното задържане в йога пози може да изглежда наистина скучно. Добрата новина е, че в днешно време има най-различни стилове в йога - по-динамични, по-модерни, включително с интересни приспособления, като хамаци, сърфове и топки. Така че, за всеки влак си има пътници или по-скоро за всеки пътуващ си има влак ;) Винаги насърчавам хората в началото да изпробват различни йога стилове, за да намерят онзи, който най-много им пасва. Йога трябва да бъде преди всичко приятна, за да мотивира човека да практикува и да достигне до по-дълбоките ползи. 

И така, накратко казано, йога е за всяко тяло и за всяка възраст. Плюс е също, че може да се практикува навсякъде, дори без екипировка и специално оборудване. А времето, прекарано в йога, ще ти се отплати под формата на добро здраве и усещане за спокойствие. Всъщност, няма съществена причина да не пробваш! ;) 

ТЕСТВАЙ ЙОГА ВКЪЩИ БЕЗПЛАТНО С HOME YOGA!

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор и астролог, създател на онлайн йога студиото Home Yoga и на Astro Academy. Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Автор е на редица публикации в списанията "Om Yoga & Lifestyle" и "Йога за всички". Астрология е изчувала към САИС. В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към БОАП. И прави магистратура "Психология на здравето" в СУ.
Choose plan image

Започни твоята йога практика още днес

Коментари 0

profile photo