5-21 юни: Коридор на затъмненията и как да го използваш

05 юни 2020
5126
Затъмненията се случват между 4 и 6 пъти годишно, носейки промени и повратни точки в живота ни. Ако сме били нерешителни по даден въпрос, затъмнението ни кара да действаме. Същевременно, могат да възникнат неочаквани обстоятелства, налагащи радикална промяна на плановете ни. Истини и тайни излизат наяве. Нещата, на които "не им е писано" биват пометени без предупреждение. Макар че може да ни разтърсят, затъмненията ни помагат да направим място за новото в живота си.

В древността хората се криели от затъмненията и ги смятали за лоша поличба или носители на внезапни промени. И кой да ги вини? Те извършвали всичките си дейности според природните цикли и звездите. Въпреки че съвременния астрологичен подход не се базира на страха, добре е да проявяваме уважение към силата на затъмненията.

Лунните затъмнения винаги се случват на пълнолуние. Тогава Земята минава между Слънцето и Луната, прекъсвайки връзката между тях и хвърляйки сянка, която кара Луната да изглежда червена или тъмно кафява. Слънчевите затъмнения се случват на новолуние, когато Луната минава между Слънцето и Земята, закривайки Слънцето. Ефектът прилича на духовно "спиране на тока", което може да ни накара да се почувстваме разцентрирани. Но стои и възможността за обратното - умът ни да стане кристално ясен, носейки ни прозрения.

Въздействието на едно затъмнение може да се усеща три до пет дни преди или след него. В такъв период очаквай неочакваното и избягвай импулсивни действия!

Двойка затъмнения, които се случват в интервал от 2 седмици едно от друго, образува така наречения "коридор на затъмненията". В дните между двете лунации се получава сгъстяване на енергията, което стимулира промени и развитие в живота ни. Затъмненията ускоряват неизбежните действия и понякога ни принуждават да погледнем в нова посока. А това, което таим в себе си, може да излезе наяве, за добро или за лошо. Смята се също така, че изкарват на светло скрити врагове или хора, които са ни подливали вода. Случващото се в отношенията ни с другите в хода на коридора може да има трайни последици.

За да знаем за какво да използваме енергията на коридора, от значение е дали започва със слънчево или с лунно затъмнение. 

5 ЮНИ: ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ В СТРЕЛЕЦ, 22:12 ч.

Ако коридорът започва с лунно затъмнение / пълнолуние, както е в случая, тогава той е предназначен за освобождаване от старото и ненужното, което повече не работи за нас и чието време да напусне живота ни е настъпило. Това важи за всичко – обстоятелства, отношения с хора, навици, вещи или друго. Следващите 2 седмици са супер за пречистване на живота ни, на всеки план. Но трябва да сме 100% сигурни, че желаем промяната, защото резултатът ще е траен. Например, прекъсването на отношения в коридора на затъмненията е като изгаряне на мостове – няма връщане назад!

Чудесна идея е също да пречистим дома си – да изхвърлим всички стари притежания, които не ни носят щастие и само задръстват жилището ни. Има едно правило, според което ако не сме ползвали даден предмет повече от 6 месеца, значи не ни трябва. А според Фън Шуи, затрупването с ненужни вещи води до блокиране на енергийния поток в дома. И тъй като домът е огледално отражение на личността, това блокира нашата собствена жизнена енергия и нейното проявление в света.

От астропсихологическа гледна точка, лунните затъмнения ни дават поглед към това, което Карл Юнг нарича "сянката" - нашата тъмна страна. Онова, което разкриваме за себе си и другите по време на лунно затъмнение може да е трудно за преглъщане, дори шокиращо. Но то ни дава възможност да израстваме, като виждаме върху какво имаме да работим. Признавайки пред себе си своите страхове и негативни емоции, можем да се справим с тях. Ако сме готови да приемем не само доброто, но и лошото в себе си, лунното затъмнение може да ни донесе ценни осъзнавания.

Добре е в следващите 2 седмици да се вслушваме повече в интуицията си – тя е гласът на душата ни, а душата винаги знае най-добре какво е правилно за нас. Накъде ще води коридорът, зависи само от нас самите - имаме силата да творим обстоятелствата в собствения си живот!

За да се чувстваш добре в коридора на затъмненията, ето няколко подходящи практики от онлайн йога студиото, които ще ти помогнат да балансираш енергията си:
- Лунна богиня виняса флоу, с Теодора Рачева - Деви
- Медитация за пречистване на аурата, с Мими Дончева
- Практика за центриране и вътрешен баланс, с Юлия Савова
- Йога нидра с тибетски пеещи купи, с Даниела Събева
- Пречистване чрез дишане, с Димитър Германов

В допълнение, интересно е да отбележим, че затъмненията винаги се случват в същите знаци, в които северният и южният лунни възли (космическите точки на съдбата) се намират или скоро са били/ще бъдат. Пълнолунието в Стрелец стартира нова 18-месечна поредица от затъмнения, която ще активира оста Стрелец-Близнаци, където се движат лунните възли от 6 май насам. Това ще повдигне темите за глобализацията и национализма. Стрелец е междукултурният посланик, който също така има отношение към религиите, медиите и закона. А Близнаци е комуникаторът и посредникът на зодиака, който прокарва мостове между различни гледни точки. Не е изключено през следващите месеци да станем свидетели на значими международни договорки по търговски, хуманитарни и военни въпроси. 

Слънчевото затъмнение на 21 юни пък завършва поредицата по оста Рак-Козирог, която започна през юли 2018. Козирог е знакът на бащата, свързан с патриархата, а Рак символизира майката, дома и семейството. Любящата женска енергия ще продължава да е във възход, измествайки постепенно емоционалната хладност. Това ни поставя пред неудобно, но необходимо противоречие, от което има какво да научим.

21 ЮНИ: ПРЪСТЕНОВИДНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ В РАК, 09:41 ч.

По време на слънчево затъмнение Слънцето и Луната са в съвпад (намират се в един и същи знак). От земна гледна точка, Луната за кратко минава пред Слънцето, блокирайки светлината му. На символно ниво това прилича на временно угасване на лампите, което пренасочва вниманието ни.

Ние сме склонни да фокусираме вниманието си върху онова, което е непосредствено пред нас. Но нерядко това ограничава перспективата ни и така пропускаме възможности. Слънчевите затъмнения могат да насочат вниманието ни другаде, където иначе не бихме погледнали. Затова се свързват с подем и растеж, макар, че може да работят на принципа "всяко зло - за добро". Те ни стимулират да стъпим на нова, неизследвана територия, дори да се чувстваме леко принудени от обстоятелствата.

За всеки човек слънчевото затъмнение има лично значение, тъй като домът, в който попада в рождения хороскоп, дава идея в коя сфера на живота ще бъде фокусът през следващите 6 месеца.

Дните след слънчевото затъмнение са подходящи за поставяне на нови начала. Важно е, обаче, да сме наистина сигурни, че желаем това, в което инвестираме енергията си, защото "семената", които посяваме, ще въздействат върху живота ни за период от 6 месеца до 2 години. Можем да използваме енергията на затъмнението за сбъдване на мечти, като визуализираме и планираме това, което бихме искали да постигнем. А след това да предприемем конкретни действия за осъществяването на намеренията. Очаквай скоро отделна публикация с повече инфо как да използваш силата на слънчевото затъмнение, предстоящо на 21 юни!

Ако тази статия ти е харесала, помогни й да достигне до повече хора, като я споделиш с приятели.

За автора:

Мими Дончева е основател и собственк на онлайн йога студиото Home Yoga и на Home Yoga Academy - онлайн академия за балансиран живот. Тя е магистър по Психология на здравето от СУ, сертифициран йога инструктор и астролог. Практикува йога от 2005 г., а от 2012 г. преподава. Завършила е професионални обучения по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. Автор е на множество публикации в списанията "Om Yoga & Lifestyle" и "Йога за всички". Астрология е изчувала към Съюз на астролозите "Иван Станчев". В допълнение е преминала редица обучения в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курсове по приложна психология, философия, рейки, акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг към Българско общество по аналитична психология. В практиката си Мими обединява работата върху тялото, ума и духа, за да помага на хората със забързано ежедневие да постигнат естествено здраве и щастие.
Choose plan image

Започни твоята йога практика още днес

Коментари 0

profile photo